TAJLAND DOBIO NAJMLAĐU PREMIJERKU U ISTORIJI: Ćerka milijardera koji je 15 godina proveo u EGZILU NA BALKANU na čelu nove vlade
Foto: AP Sakchai Lalit

izbor

TAJLAND DOBIO NAJMLAĐU PREMIJERKU U ISTORIJI: Ćerka milijardera koji je 15 godina proveo u EGZILU NA BALKANU na čelu nove vlade

Planeta -

Tajlandski parlament izabrao je Paetongtarn Šinavatru za novu premijerku!

Šinavatra, ćerka milijardera i bivšeg šefa vlade Taksina, ima 37 godina i najmlađa je premijerka u istoriji zemlji i druga žena na toj funkciji posle svoje tetke Jinglak.

Izabrana je samo dva dana nakon što je ustavni sud razrešio dužnosti dosadašnjeg premijera Sretu Tavisina. Oboje su iz stranke Peu Tai, koja je zauzela drugo mesto na izborima 2023. godine, ali je formirala vladajuću koaliciju.

Paetongtarn se sada suočava sa teškim zadatkom da oživi paralisanu ekonomiju Tajlanda i izbegne vojne udare i sudske intervencije koje su svrgnule četiri prethodne administracije na čelu sa njenom strankom.

- Okupili smo se danas ovde da pokažemo ljudima da smo odlučni i spremni da guramo zemlju napred - rekla je Šinavatra novinarima u sedištu Peu Taija u četvrtak nakon što ju je njena stranka odabrala za svog kandidata za premijera.

Paetongtarn Šinavatra
foto: EPA Rungroj Yongrit

Paetongtarn, koja je imala 319 glasova za i 145 glasova protiv, četvrti je član porodice Šinavatra koji je postao premijer u poslednje dve decenije. Ostalo troje, uključujući njenog oca Taksina i tetku Jingluk, svrgnuti su vojnim udarima ili odlukama ustavnog suda.

Isti sud je u sredu smenio Tavisina zbog toga što je u svoj kabinet imenovao bivšeg advokata koji je nekada bio u zatvoru.

Šinavatra, koja je obrazovana u elitnim školama na Tajlandu i na univerzitetu u Velikoj Britaniji, provela je nekoliko godina radeći u hotelskoj grupi Rende koja je u vlasništvu njene porodice. Suprug novoizabrane preimijerke inače radi kao zamenik glavnog direktora za investicije grupe.

Taksin Šinavatra je prvi put postao premijer 2001. godine.

Njegov drugi mandat okončan je vojnim udarom 2006. godine nakon čega je živeo u egzilu u Crnoj Gori čije državljanstvo je posedovao. Vratio se na Tajland posle 15 godina u egzilu prošlog oktobra nekoliko sati pre nego što je Sreta izabran za premijera. Dozvoljeno mu je da se vrati u sklopu velike pogodbe sa svojim starim konzervativnim neprijateljima koji su sada u koaliciji sa Peu Tai.

(Kurir.rs/BBC/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:35

Povezivanje železničkih trasa na liniji Kina-Laos-Tajland

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track