Rusija je iz Donjecka preusmerila nekoliko hiljada vojnika da bi se suprotstavila ofanzivi na Kursk, kažu američki zvaničnici.

Zapadni vojni analitičari sada rade na utvrđivanju preciznog broja trupa koje Rusija povlači iz Ukrajine. Nema podataka da li je u pitanju bataljon ili brigada. Izvori kažu da je više jedinica, sastavljenih od najmanje 1.000 vojnika, prebačeno u region Kursk, odakle je Ukrajina lansirala operacija prošle nedelje.

„Očigledno nam je da Putin i ruska vojska preusmeravaju neke resurse, neke jedinice, ka Kurskoj oblasti da bi se tobože suprotstavili onome što Ukrajinci rade“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi za CNN.

dzon-kirbi-pr-stejt-dipartmenta.jpg
AP 7 Nov 2014 
Džon Kirbi foto: AP 7 Nov 2014

Kirbi je naglasio da presumeravanje dela vojske iz Ukrajine „ne znači da je Putin odustao od vojnih operacija u severoistočnom delu te zemlje ili čak dole ka jugu, ka mestima kao što je Zaporožje“

„I dalje postoje aktivne borbe na tom frontu", rekao je Kirbi.

Ukrajinski prodor na rusku teritoriju impesionirao je američke zvaničnike, posebno način na koji je ukrajinska vojska uspela da zadrži sve detalje u tajnosti. Zapad na ukrajinski "desant na Kursk" gleda kao na poniženje za Vladimira Putina, a sada se analizira da li bi to moglo da ima značajniji strateški uticaj na bojnom polju.

Ukrajina kaže da je zauzela preko 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije od početka svog iznenadnog napada, proteravši desetine hiljada Rusa da napuste svoje domove. Zajednička ocena i američkih i evropskih stručnjaka je da je glavni cilj operacije stvaranje „strateških dilema“ za Putina.

Ali, ne sme se zaboraviti da Rusija ima stotine hiljada vojnika na liniji fronta u Ukrajini, tako da preusmeravanje nekoliko hiljada možda neće imati veliki uticaj u kratkom roku, smatraju zapadni zvaničnici. Rusija umesto toga pojačava odbranu Kurska prvenstveno neobučenim regrutima dovedenim iz drugih krajeva Rusije.

"Pored trupa koje su premeštene iz unutrašnjosti Ukrajine, Rusija je takođe poslala osoblje iz Lenjingradskog vojnog okruga i Kalinjingrada, da pomognu u odbrani Kurska", rekao je jedan od visokih američkih zvaničnika.

S druge strane, pomalo je skrajnuta činjenica da je Ukrajina time što je poslala neke od svojih iskusnijih snaga u Kursk, stvorila slabosti duž sopstvenih linija fronta.

„Ukrajina ne sme sebi da priušti da izgubi te trupe koje su sada u Kursku. A njihovo skretanje sa prve linije fronta stvara mogućnosti za Rusiju da iskoristi prednost i probije se“, rekao je neimenovani zvaničnik o operaciji Kursk.

Ukrajina tvrdi da kontroliše ukupno 82 naselja u Kurskoj oblasti. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da su njene snage ponovo zauzele selo u regionu Kursk nakon što ga je zauzela Ukrajina u svom prekograničnom upadu.

PUTIN PREMEŠTA SVOJU NAJJAČU BRIGADU: Ozloglašana "Pjatnaška" poslednji adut da se zaustavu proboj Ukrajine

S donjeckog pravca iz Ukrajine u Rusiju, Moskva je povukla vrlo opasnu i jaku vojnu jedinicu "Pjatnašku". Tako barem tvrde pojedini ruski blogeri na kanalu telegram.

U okupiranoj Ukrajini u Donbasu Rusi su zauzeli tri sela, baš u području delovanja "Pjatnaške ". Zato ne čud einformacije da baš ta jedinica stiže kako bi Ukrajince zaustavila i proterala iz Kurske oblasti. "Pjatnaška" je formirana još 2014. godine

Kurir.rs/CNN/Milica M. Crnogorac

Bonus video:

kurir televizija "AKO TO URADE, SPRŽIĆE POLA UKRAJINE!" Analitičari o napadu na Kursk: Cilj Zelenskog je ostvaren, ali neće zaustaviti Ruse