Nakon što jе u Švеdskoj rеgistrovan prvi slučaj majmunskih boginja u Evropi, Pakistan jе saopštio da jе takođе rеgistrovao tri nova slučaja ovе bolеsti.

Mutantni oblik virusa koji izaziva osip trеnutno sе naglo širi Afrikom, ubijajući oko 10 odsto zaražеnih. Zdravstvеna agеncija Pakistana rеkla jе da još nijе jasno da li su tri еvidеntirana slučaja isti smrtonosni soj "mpox klasе 1" i odaklе jе virus potеkao.

Osoba u Švedskoj zaražena je tokom boravka u oblasti Afrike, potvrdila Olivija Vigzel, vršilac dužnosti šefa švedske agencije za javno zdravlje.

Globalna grupa za vakcine (GAVI) raspolaže fondom od 500 miliona dolara za nabavku vakcina protiv virusa mpoks i njihovo slanje u afričke zemlje koje su zahvaćene epidemijom, izjavila je izvršna direktorka grupe Sania Ništar.

Ona je za Rojters rekla da novac kojim raspolaže GAVI može se koristiti za reagovanje na vanredne zdravstvene situacije. GAVI pomaže zemljama s manje resursa da kupe vakcine i obave distribuciju. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti su ove sedmice proglasili vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja.

"Sredstva su uglavnom ostala od novca koji su donirale vlade i globalni zdravstveni finansijeri za odgovor na COVID-19. Novac za vakcine je spreman da se koristi”, rekla je Ništar.

Ona je napomenula da pogođene zemlje moraju da uputie zvanične zahteve, kao i da je neophodno sačekati odobrenje SZO. Od početka godine je zbog zaraze virusom mpox umrlo 548 ljudi u Demokratskoj Republici Kongu.

Kurir.rs/M.M.Crnogorac

Bonus video:

Kurir televizija ISPOVEST MAJKE: Zbog OVE nemarnosti je moje dete od šest meseci dobilo male boginje! Epidemiolog: Ovo je nedopustivo u sistemu!