AKCIJA KAKVA NIJE VIĐENA OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Velika analiza ukrajinskog napada na Kursku oblast: Ova tri faktora su KLJUČNA
Foto: Shutterstock

I Zelenski je bio iznenađen

AKCIJA KAKVA NIJE VIĐENA OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Velika analiza ukrajinskog napada na Kursku oblast: Ova tri faktora su KLJUČNA

Planeta -

Rusi nisu očekivali da će Ukrajina uzvratiti napadom na Kursku oblast, što je prva okupacija ruske teritorije još od Drugog svetskog rata. Ali, čini se da uspeh upada u ruski region Kursk nije iznenadio samo Ruse nego i same Ukrajince, piše britanski Gardijan u analizi akcije koja traje već duže od 10 dana.

Da su Rusi znali da se ukrajinski vojni bolničari tajno okupljaju u udaljenom regionu Sumi, da je ta informacija stigla do Kremlja, Rusija bi možda bila bolje pripremljena. Prisutnost medicinara potrebna je samo ako se očekuje izbijanje teških borbi u području gde ih nije bilo više od dve godine.

"Stigli smo u ponedeljak prošle nedelje. Opremu smo dobili dva dana pre toga", rekao je ukrajinski vojni hirurg za Gardijan između dva dima cigarete. Nije prošlo dugo pre nego što su stigle prve žrtve. Ukrajinski bolničari počeli su intenzivno da rade.

Ukrajinska drska invazija na Rusiju započela je sledećeg jutra. Otad bolničari rade gotovo danonoćno.

"Imamo samo nekoliko sati pauze dnevno", rekao je drugi hirurg.

Lokalne vlasti nisu imale pojma

Ni ukrajinske lokalne civilne vlasti nisu imale pojma o nadolazećoj akciji. Volodimir Artjuk, guverner regiona Sumi, novinarima je rekao: "Saznao sam kad i vi." Odmah je izdao nalog za evakuaciju 7000 ljudi koji žive između 5 i 10 km od granice.

Što se tiče civila, mnogi su videli gomilanje vojske pa su vojnicima davali krompir i drugo povrće, a prvi koji su saznali razlog gomilanja bili su oni čija su sela bila izložena intenzivnom bombardovanju u prvim satima nakon početka napada.

Halina Denina (63) iz sela Krapivsčine, koje se nalazi na glavnom putu od Sumija do Rusije, rekla je da je "granatiranje bilo jako, jako glasno" i da je prodavnica njene kćeri "bombardovana, sravnjena sa zemljom".

Govoreći u izbegličkom centru u Sumiju, navela je da seljane nije trebalo puno da uveravaju da se evakuišu, za razliku od istočnog Donbasa, gde postoji manjina tvrdoglavih proruskih stanovnika koji su spremni da izdrže i ostanu.

Ključni su bili tajnovitost, mesto udara i zapadno oružje

Tajnovitost je bila ključna u napadu koji je planirao komandant ukrajinskih oružanih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirski, kojeg je u februaru imenovao predsednik Zelenski nakon što je general Valerij Zalužni morao da preuzme odgovornost zbog neuspeha prošlogodišnje letnje protivofanzive.

Za uspeh nije bio važan faktor iznenađenja, rekli su Gardijanu vojnici koji su učestvovali u napadu, nego i napad na neočekivanoj osi, pri čemu je otvoren novi front daleko od glavne bitke na istočnom frontu, gde Rusija nemilosrdno napreduje prema gradu Pokrovsku. Sirski je zadnji put pokušao nešto slično u jesen 2022., kad je zapovedao uspešnim munjevitim protivnapadom u pokrajini Harkov.

Plan Sirskog

Koristeći bespilotne letelice i satelitske snimke za izviđanje, ideja Sirskog bila je da pažljivo mapira teritorije i položaje koji se nalaze pred ukrajinskim snagama. Ukrajina više puta nije uspela u svojim nastojanjima da probije ruske utvrđene linije između juna i septembra 2023., ali Sirski je shvatio da je odbrana slaba u Kurskoj oblasti iza granice, koja je bila "branjena" tek dvostrukim ogradama od bodljikave žice.

Plan je bio da se oslone na tenkove i brža oklopna vozila, označena obojenim ili zalepljenim belim trouglovima. Ona su prešla granicu uz put jureći dok ne naiđu na otpor. Ruski vojni bloger Ribar sažeo je taj pristup ovim rečima:

"Dok jedna trećina njih (oklopnih vozila, op.a.) kontroliše naša uporišta, ostali ih zaobilaze ulazeći u obližnja naselja i organizujući zasede."

Važnost zapadnih oklopnih vozila

Zapadna oklopna vozila predvodila su napad. Zapadni saveznici nisu postavili ograničenja na njihovu upotrebu, a Ukrajinci su koristili američka oklopna vozila Strajker i nemačke Mardere, koji se mogu kretati brzinama do 100 km/h. Nedavno je potvrđeno da su koristili i deo od 13 preostalih britanskih tenkova Čelendžer 2.

Čini se da postoje dokazi o korišćenju američkih višecevnih bacača raketa Himars, a nisu korišćene britansko-francuske rakete Storm Šedou, za koje zapadni saveznici kažu da imaju predug domet da bi se koristile unutar Rusije.

Rusi kažu da je napad započelo tek 300 vojnika

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad počeo u 8 sati u utorak, 6. avgusta, sa oko 300 ukrajinskih vojnika koji su prešli granicu noseći plave trake oko podlaktica kako bi se razlikovali od neprijatelja.

Nekoliko desetina ruskih graničara, uključujući mlade vojnike, brzo je upalo u zasedu. Videozapisi koji su se pojavili nekoliko dana kasnije pokazuju nekoliko desetina Rusa kako se postrojavaju i predaju na kontrolnoj tački i oko nje. Bili su to prvi od više stotina ruskih ratnih zarobljenika u Kurskoj oblasti.

Juriš prema Sudži pre najuspešnijeg napada ofanzive

Već prvog dana oklopna vozila jurila su putem do zapadne periferije važnog grada Sudže, koji se nalazi oko 10 km od granice, objavili su ruski vojni blogeri. Do trećeg dana stigli su do predgrađa drugog sela, Koreneva, oko 20 km od granice, i nastojali su da se odmaknu dalje od puteva koji vode iz Sudže, pre nego što su izveli svoj dosad najuspešniji napad u ofanzivi.

Između četvrtka uveče i petka ujutro prošle nedelje ukrajinske snage uništile su ruski konvoj na autoputu 40 km od granice. Preciznost napada i odsutnost artiljerijskih kratera sugerisali su da je napad izveden moćnim američkim bacačima raketa Himars.

U napadu je ubijeno desetine Rusa, a Gardijan navodi da je taj udar naglasio kontrast između tromosti Rusa, koji su značajan konvoj ostavili na putu, i ukrajinske agilnosti u ofanzivi.

Uspeh iznenadio i samog Zelenskog

Čak i uzimajući u obzir pripremu, uspeh upada u Kursk gotovo je sigurno veći od očekivanja Kijeva. To proizlazi i iz činjenice da Zelenski i drugi visoki zvaničnici nisu zvanično priznali šta se događa sve do vikenda.

Sirski je rekao Zelenskom u četvrtak, što se čuje u videu koji je objavio ukrajinski zvaničnik, da su ukrajinske snage napredovale do 35 km u Rusiju i da su u zadnja 24 sata osvojile između 500 metara i 1.5 km, u poređenju sa 1-2 km, koliko je prijavljeno dan ranije.

Predsednik je zatim istakao sve veću pregovaračku moć koju upad donosi. Broj ratnih zarobljenika dostupnih za razmenu s Rusijom "dodatno je popunjen", rekao je.

Upad nije popularan među svim ukrajinskim vojnicima

Prošlo je nedelju i po dana, a upad je uglavnom popularan među ukrajinskom javnošću, ali ne i među svim trupama u zemlji, koje su zabrinute zbog rizika i brzog pogoršanja položaja na istočnom frontu, gde Rusi napreduju prema važnom čvorištu Pokrovsku.

Putin je u međuvremenu obećao "značajan odgovor" iako stalne predaje ruskih vojnika i gubitak teritorije pokazuju da Kremlj tek treba da formuliše učinkovit protivnapad. Otprilike 200.000 ruskih civila dosad je evakuisano iz svojih domova, a u nekom trenutku možda će morati da bude povučen i deo snaga koje trenutno Ukrajini pokušavaju da zadaju konačan udarac.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track