Palestinski Hamasodbacio je nove uslove Izraela u predlogu američkih, katarskih i egipatskih posrednika posle dvodnevnih pregovora u Dohi, saopštila su danas njegova dva rukovodioca.

Novi uslovi Izraela uključuju ostanak njegovih snaga u pojasu Gaze duž granice sa Egiptom, rekao je jedan od zvaničnika Hamasa pod uslovom da ostane anoniman.

"Mi nećemo prihvatiti ništa manje nego potpuni prekid vatre, potpuno povlačenje izraelskih vojnika iz pojasa Gaze i povratak raseljenih" dodao je on.

Hamas ne učestvuje u pregovorima u Dohi koji su okupili egipatske i katarske zvaničnike i šefove američkih i izraelskih obaveštajnih službi.

S druge strane, njegovi predstavnici su u redovnom kontaktu sa posrednicima koji su im predstavili predlog, koji su nazvali kompromisnim, a koji bi trebalo da dopuni sporazum o primirju u pojasu Gaze.

"Ovaj predlog ne garantuje ono što je Hamas prihvatio 2. jula", dodao je izvršni direktor palestinskog islamističkog pokreta AFP-u.

Hamas kaže da je 2. jula prihvatio plan koji je krajem maja predstavio američki predsednik Džozef Bajdenkoji bi trebalo da u tri faze dovede do trajnog prekida vatre i oslobađanja svih talaca, koji se drže u Gazi od 7. oktobra.

Drugi zvaničnik Hamasa optužio je u petak izraelsku delegaciju da je "nametnula nove uslove u skladu sa svojom politikom opstrukcije".

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.

Bonus video:

Kurir teleivizija POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKOM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci