Rusija je rasporedila još vojnika u Kurskoj oblasti nakon prvobitnog nereda i dezorganizacije prošle nedelje.

Britanska odbrambena obaveštajna služba navodi da su ukrajinske trupe prodrle u rusku pograničnu oblast "do dubine u rasponu od 10-25 km preko fronta od približno 40 km", piše Ukrajinska pravda.

U izveštaju se navodi da ruske odbrambene linije i granične trupe "nisu bile pripremljene" za napade koji su se dogodili prošle nedelje.

"Posle početnog nereda i dezorganizacije, ruske snage su se rasporedile u većim snagama u regionu, uključujući verovatno i sa drugih mesta duž linije kontakta", saopštila je britanska odbrambena obaveštajna služba.

"Oni su takođe počeli da grade dodatne odbrambene pozicije u nastojanju da spreče napredovanje Ukrajine", navodi se u pregledu.

Ranije su Sjedinjene Države saopštile da je Rusija, kako se čini, rasporedila nekoliko hiljada vojnika sa okupiranih ukrajinskih teritorija u Kursku oblast kao odgovor na ukrajinsku ofanzivu koja je napredovala.

Rojters je primetio da Sjedinjene Države trenutno vide neočekivano napredovanje Ukrajine u ruskoj Kurskoj oblasti kao odbrambeni potez koji Kijevu omogućava da koristi američku opremu, ali su izrazile zabrinutost zbog potencijalnih komplikacija kako se ukrajinske trupe pomeraju dublje ka ruskoj teritoriji.

(Kurir.rs/Ukrainska pravda/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINCI U TEŠKOM STANJU, LINIJA FRONTA ĆE DOŽIVETI KOLAPS!" Eksperti: Veliki gubici u Kurskoj oblasti RAŠTRKANI SU PO ŠUMAMA