Upad ukrajinskih trupa u rusku regiju Kursk koji je počeo 6. avgusta transformisao je moral ukrajinske javnosti, ali i ukrajinskih međunarodnih partnera, piše britanski Gardijan u svojoj najnovijoj analizi.

Kako kažu, neumoljiv gubitak teritorije u Donbasu oslikavao je mračnu sliku, ali ubrzo je zamenjen slikama dinamičnog fronta.

Iako varljiv, ovaj novi narativ važan je kako bi se ukrajinski međunarodni partneri podsetili da ishodi rata nisu zacementirani.

AkoDonald Tramppobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru, pretnja povlačenjem vojno-tehničke pomoći verovatno će da primora Kijev na pregovore.

Ukrajinska vlada želi da bude sigurna da, ako već mora da uđe u taj proces, ima u rukama stvari sa kojima može da pregovara.

Ukrajinska vojska, stoga, mora da zauzme i zadrži znatan deo ruske zemlje za vreme potencijalnih pregovora.

Drugi važan element ofanzive je to što je Ukrajina uspela da održi operativnu bezbednost pre nego što je krenula u napad.

Ovo je bio značajan problem u prethodnim ukrajinskim operacijama, a priprema i planiranje pokazuju lekcije izvučene iz prošlogodišnje ofanzive koje će ohrabriti partnere kada su u pitanju šanse u budućim operacijama, piše Gardijan.

Ipak, postoji granica do koje Ukrajina može da bude uspešna.

Patili su od nedostatka trupa za rotiranje i trupa koje bi držale linije pre operacije u Kursku.

Postoji granica koliko daleko snage mogu da napreduju pre nego što se preterano prošire, što znači da će uskoro morati da se "usidre" i da se ukopaju, ukoliko Ukrajinci žele da ostanu na terenu do pregovora.

Ali čim front prestane da bude dinamičan, Rusi će početi da prave odbranu, a zatim će dovesti artiljeriju, komplekse za elektronsko ratovanje i sveže trupe.

Kratkoročno, operacija je skrenula težište ruskih vazdušnih bombi sa Donbasa, ali to će biti privremeno.

Rusija ima dovoljno ljudstva i opreme za borbu na oba fronta.

Vojni rizici se vremenom povećavaju

Nakon što je angažovala svoju operativnu rezervu, Ukrajina će se boriti da popuni rupe, a još nije uspela da reši pretnju koju predstavljaju ruski izviđački dronovi, klizne bombe, artiljerija, elektronski rat i operativno-taktički raketni kompleksi.

Zajedno, sve ovo omogućava Rusiji danastavi napredovanje ka Pokrovsku, Torecku i drugim gradovima u Donbasu.

- Ovi gradovi će uskoro biti opustošeni, a njihova odbrana će zahtevati velike resurse. Najbolji scenario za Ukrajinu je da se njene jedinice ukopaju, a da Rusija – koja se oseća prinuđenom da ponovo zauzme zemlju – pretrpi ogromne gubitke u pokušaju da potisne Ukrajince nazad - piše Gardijan u svojoj analizi.

Za međunarodne partnere Ukrajine, uspeh operacije Kursk počiva na iscrpljivanju od strane Ukrajinaca i uništenju ruske opreme.

Za samu Ukrajinu, očuvanje sopstvenog ljudstva je od vitalnog značaja, tako da što više može da degradira ruske snage indirektnom vatrom, to bolje.

Šira vojna pozicija Ukrajinei dalje je nesigurna, a čini se da će jesen biti politički izazovna.

Za Evropu je od vitalnog značaja da Kijev, ukoliko bude primoran na pregovore, dobije što je moguće "čvršći stisak" i konkretan plan koji će osigurati da svako rešenje proizvede - trajni mir.

Iako su trenutne vesti iz Kurska možda izazvale optimizam, to ne bi trebalo da odvrati ukrajinske partnere od pomoći u stabilizaciji šireg fronta.

Hod po ivici sečiva, partija pokera ili prekretnica u ratu?

Deluje da Ukrajina podiže ulog, ali joj istovremeno preti veliki rizik.

Šta jeKurskza Ukrajinu, a šta za Rusiju? Ostavite nam svoje komentare!

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Gardijan/Preneo: D. P.