Ukrajinska vojska u petak je objavila nekoliko videa koji prikazuju prve sate upada u ruski region Kursk tokom prošle nedelje.

Na prvom snimku vide se raketni napadi, oklopna vozila i zarobljeni ruski vojnici. Pred kraj videa ukrajinski vojnici bacaju rusku zastavu na tlo.

"Pažljiva priprema, planiranje i iznenađenje bili su odlučujući u početnoj fazi operacije. Sada sve zavisi od otpornosti ukrajinskih vojnika uključenih u operaciju" rekli su iz ukrajinske elitne vazdušne jedinice koja je objavila video na Jutjubu.

Drugi snimak podeljen je na Fejsbuku i prikazuje napad na granični prelaz Sudža u prvim satima ofanzive. Video je snimljen iz vazduha dronom i prikazuje ruske vojnike koji izlaze iz ruševina zgrade i mašu belim zastavama. Ukrajinska vojska rekla je da se tada predalo više od 50 ruskih vojnika.

Generalštab Ukrajine takođe je podelio video intervjua s povređenim strelcem 82. vazdušno-jurišne brigade, koji se priseća dolaska na granicu. Snimci iz ofanzive na Kursk prikazane su kroz ceo snimak.

Zelenski: Jačamo pozicije u Kursku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da su njegove trupe ojačale pozicije i proširile teritoriju pod svojom kontrolom u ruskom regionu Kursk, skoro dve nedelje nakon početka napada.

Ukrajina tvrdi da je zauzela više od 80 naselja na preko 1.150 kvadratnih kilometara u regionu Kursk od 6. avgusta kada su pokrenuli ofanzivu.

Zelenski je rekao da je glavni zapovednik vojske Oleksander Sirskij izvestio da ukrajinske trupe nastavljaju napredovanje i da su pritom zarobile još ruskih vojnika.

"General Sirski takođe je izvestio o jačanju pozicija naših snaga u regiji Kursk i širenju stabilizovane teritorije", dodao je.

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom izveštaju navela da trupe uspešno napreduju u Kursku, bez davanja dodatnih detalja.

Prethodno je ukrajinska vojska objavila da je napredovala 35 kilometara.

Rojters nije mogao nezavisno da verifiikuje razvoj događaja na frontu.

Rusija je napredovanje u Kursku nazvala velikom provokacijom i obećala je "dostojan odgovor".

Moskva tvrdi da Ukrajina koristi zapadno oružje, uključujući američki artiljerijski sistem HIMARS korišćen za uništenje mosta i kojim su ubijeni volonteri koji su pokušavali da evakuišu civile.

Zelenski je takođe rekao da su ukrajinske trupe odbile desetine ruskih napada u blizini Pokrovska i Torecka u Donjecku.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)