Treći put ove godine Vazdušna komanda NATO-a izvodi vežbu F2T2 u oblasti Baltika, koja podrazumeva gađanje ciljeva koji se pojavljuju za veoma kratko vreme. Kao i u prethodnim vežbama, centralni deo su predstavljali lovci F-35 i avioni za dopunu gorivom u vazduhu.

Lovci F-35A LajtningII i KC-135 Stratotanker avioni za dopunjavanje goriva američkih vazduhoplovnih snaga, kao i avioni F-35 kojima upravljaju saveznici iz NATO-a "učestvovali su u utorak u vežbi pronalaženja, obeležavanja, praćenja i ciljanja nad Poljskom (engleski find, fix, track, and target – skraćeno F2T2)”.

Američki F-35 su došli iz 48. borbenog krila, dok su KC-135 iz 100. krila za punjenje gorivom, oba raspoređena u Velikoj Britaniji u Lakenhitu i Mildenholu.

Aktivnosti obuke F2T2 imaju kao scenarije otkrivanje i identifikaciju vremenski osetljivih ciljeva korišćenjem senzora raspoređenih u svim borbenim okruženjima i gađanje ciljeva odgovarajućim oružjem, takođe bez obzira na okruženje u kojem se to oružje nalazi.

"Vežbe F2T2 su operacije sa više domena koje mogu uključiti učesnike iz vazdušnih, kopnenih, pomorskih, sajber i svemirskih domena. U ovoj vežbi su korišćeni saveznički avioni SAD i NATO-a za lociranje zamišljenih ciljeva (vežba) i saopštavanje lokacija cilja kopnenim sredstvima sa mogućnošću udara u zadatom vremenskom roku", saopštile su vazduhoplovne snage SAD u Evropi, 15. avgusta.

avion.jpg
Printscreen/Youtube 
foto: Printscreen/Youtube

Druge dve vežbe F2T2 2024. godine takođe su održane u baltičkom vazdušnom prostoru, prva u februaru, takođe iznad Poljske, a druga u maju, na području baltičkih zemalja.

Iako je opšti scenario tri vežbe bio sličan, svaka od njih je imala svojih specifičnosti.

Vežba u februaru uključivala je uočavanje cilja pomoću NATO E-3A AWACS aviona za osmatranje i rano upozoravanje na cilj koji će “gađati” američki i holandski F-35.

Vežba u maju okupila je, pored američkih i holandskih F-35, i američke lovce F-16 iz vazduhoplovne baze Špangdalem u Nemačkoj. Neki od aviona su izvršili misiju traženja i identifikacije cilja, dok su drugi izvršili udar.

Za razliku od prethodnih, u avgustu su američki i njima saveznički avioni F-35 otkrili i identifikovali metu čije su koordinate prenete na kopneno oružje.

(Kurir.rs/Oružje online/Preneo: A.N.)