Izraelski vojnici koji su nedavno istraživali podzemnu bazu Hamasa navodno su otkrili plan za ekshumaciju britanskih vojnika iz Prvog i Drugog svetskog rata sahranjenih u Pojasu Gaze.

Dokument od sedam stranica, izrađen 2022. godine, svedoči da je Hamas imao plan da iskopa tela vojnika i drži njihove ostatke kao taoce, navodi britanski Telegraf. Izraelske odbrambene snage tvrde da je zavera zamišljena kao način da spreči London da premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Plan, kako tvrdi IDF, smislili su aktuelni vođa militanata Jahja Sinvar i vojni komandant Muhamed Deif koji je ubijen u izarelskom vazdušnom napadu u julu.

Nešto više od 3.000 hrišćanskih i jevrejskih britanskih vojnika sahranjeno je na groblju u centralnom delu Pojasa Gaze. Mnogi britanski vojnici koji su tamo položeni poginuli su u borbi protiv Osmanlija 1917. godine.

Hamas je takođe navodno planirao da zahteva od britanskih zvaničnika da premeste tela vojnika ili da im plate "naknade za iznajmljivanje" retroaktivno do 1917. godine.

- Ako britanska vlada ne ispuni zahteve, ostaci će biti uklonjeni sa groblja i prikupljeni na posebnoj lokaciji, a smatraće se zarobljenim dok se ne pronađe rešenje ili dogovor. Britanska vlada će se naći u neprijatnoj poziciji pred britanskim narodom odnsono njenom političkom elitom i vojskom - navodi se u dokumentu koji je pregledao britanski Telegraf.

Tadašnja premijerka Liz Tras, međutim, odustala je od preseljenja ambasade u Jerusalim, a plan je očigledno odbačen.

Veruje se da je plan nastao godinu dana pre nego što je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Neimenovani izraelski zvaničnik navodi da nije isključeno da se plan ipak može sprovesti u delo u nekom trenutku.

- Ne postoji način da se isključi da će Hamas koristiti ovakvu ili druge slične strategije da utiče na spoljne poslove ili bilo šta u okviru njihovog plana u budućnosti. Taktika prikazana u dokumentu ima za cilj da bukvalno teroriše građane Velike Britanije u celini kako bi uticala na političke odluke - navodi izraelski zvaničnik za Gardijan..

Groblje je inače pretrpelo određena oštećenja u tekućem ratu između Izraela i Hamasa.

(Kurir.rs/NY Post/Preneo Z.Ko)