Rekordno nevreme u delovima Beča izazvalo je dramatične scene. Austrijski mediji oluju nazivaju megaolujom i navode da to nije sve – najavljeno je novo.

Jaka grmljavina sa rekordnom količinom padavina izazvala je od juče popodne do danas oko 600 intervencija bečkih vatrogasnih jedinica i drugih hitnih službi. Zbog nevremena je bilo otkazivanja vozova i dugih kašnjenja letova. Situacija je bila posebno teška u Doblingu, gde je ženu odnele bujica ispod zaustavljenog autobusa. Ona je hitno prevezena u bolnicu, gde je konstatovano da je u kritičnom stanju.

Vatrogasci su morali da podignu autobus da bi je spasli. Prema izveštaju APA, pacijentkinja je smeštena na odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice u Beču i, nažalost, njen život je ugrožen.

Vatrogasci su iz poplavljenog podvožnjaka spasili i vozača automobila, a profesionalne vatrogasne jedinice su od juče popodne u pripravnosti ukupno 13 sati. Podršku je pružila Bečka služba za pomoć u katastrofama i dva dobrovoljna vatrogasna društva. Njihove aktivnosti uključivale su ispumpavanje vode iz podruma i podvožnjaka i oslobađanje ljudi zaglavljenih u liftovima zbog nestanka struje. Radovi na čišćenju nastavljeni su jutros, uključujući uklanjanje oborenog drveća i ispumpavanje vode.

Kako prenosi ORF, u bečkom okrugu Dobling palo je 110 litara kiše po kvadratnom metru, što je najveća količina letnjih padavina u 152-godišnjoj istoriji merenja. Ukupan rekord padavina je 139 litara i izmeren je u maju 1885. godine.

Kurir.rs/Index