Izraelski premijer Benjamin Netanjahupozvao je danas međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Hamas, a ne na izraelsku stranu, za prekid vatre u Gazi, uoči sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji je večeras stigao u Tel Aviv.

Blinken, koji dolazi u devetu posetu Izraelu od početka rata u Gazi 7. oktobra, namerava da se založi za postizanje sporazuma o okončanju više od deset meseci razornog sukoba i izbegne njegovo produženje posle pretnje napada Irana i njegovih saveznika protiv Izraela.

On će se sastati sa Netanjahuom u sutra ujutru, a takođe će se sastati sa njegovim ministrom odbrane Joavom Galantom i izraelskim predsednikom Isakom Hercogom, pre nego što će u utorak otputovati u Kairo, rekao je jedan američki zvaničnik u njegovoj pratnji.

Dok ostaju duboke razlike između Izraela i Hamasa u pogledu prekida vatre, Netanjahu je danas pozvao da se "usmeri pritisak na Hamas", a ne "na izraelsku vladu", osuđujući "tvrdoglavo odbijanje" palestinskog islamističkog pokreta da se zaključi sporazum o primirju u Gazi.

"Postoje stvari u kojima možemo biti fleksibilni i u kojima ne možemo biti", dodao je izraelski premijer, na kojeg raste pritisak na međunarodnom planu i u njegovoj zemlji da se okonča rat u Gazi, izazvan napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra.

"Zbog toga, pored ogromnih napora da vratimo naše taoce, ostajemo čvrsti na principima ključnim za bezbednost Izraela", rekao je Netanjahu.

Blinken je rekao da bi "različite tačke blokiranja koje su ranije postojale mogle da budu prevaziđene".

SAD, koje su upravo odobrile prodaju oružja svom izraelskom savezniku u vrednosti od 20 milijardi dolara, podnele su u petak novi kompromisni predlog posle dvodnevnih razgovora u Dohi između američkih, katarskih i egipatskih posrednika sa Izraelom.

Izraelski pregovarači rekli su da su "umereni optimisti" na kraju pregovora koji bi trebalo da budu nastavljeni sledeće nedelje u Kairu.

Ali Hamas, koji nije učestvovao u pregovorima,optužio je Izrael da je dodao "nove uslove", uključujući održavanje svojih snaga na granici Gaze sa Egiptom i "pravo veta" na palestinske zatvorenike koji će verovatno biti razmenjeni za taoce u Gazi.

"Novi američki predlog prihvata uslove (izraelskog) okupatora i ne ide ka sporazumu", rekao je neimenovani zvaničnik Hamasa za AFP.

Palestinski pokret odbija dalje pregovore i želi primenu plana koji je krajem maja najavio američki predsednikDžozef Bajden.

Taj plan predviđa u prvoj fazi šestonedeljno primirje praćeno izraelskim povlačenjem iz gusto naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje talaca kidnapovanih 7. oktobra, a u drugoj fazi, potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze.

Kurir.rs/Beta/Preneo:D. P.