KAMALA NE IZLAZI IZ PATIKA: Prvo autobusom, pa avionom STIGLA U ČIKAGO pred Demokratsku nacionalnu konvenciju (FOTO, VIDEO)
Foto: Brent Gudenschwager/ZUMA Press W / Shutterstock Editorial / Profimedia, Robyn Beck / AFP / Profimedia, ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

U PRATNJI AMERIČKE POTPREDSEDNICE TIM VOLC, GUVERNER MINESOTE

KAMALA NE IZLAZI IZ PATIKA: Prvo autobusom, pa avionom STIGLA U ČIKAGO pred Demokratsku nacionalnu konvenciju (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američka potpredsednica Kamala Haris stigla je u Čikago gde danas počinje četvorodnevna Demokratska nacionalna konvencija (DNC).

Zajedno sa njom tu je stigao i Tim Volc, njen kandidat za potpredsednika SAD koji će tu funkciju preuzeti ukoliko ona na novembarskim izborima pobedi republikanskog kandidata Donalda Trampa i postane prva šefica Bele kuće.

Uoči početka u Čikagu su održane propalestinske demonstracije protiv politike koju Haris i američki predsednik Džo Bajden vode prema Izraelu.

1 / 5 Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Dopisnik italijanskog lista Korijere dela sera iz SAD navodi da su Haris i Volc juče krenuli stranačkim autobusom iz Pitsburga za Čikago u okviru poslednje etape turneje "Put u Čikago".

Na fotografijama koje su objavile agencije vidi se da je Haris tokom te autobuske turneje nosila patike, koje je imala na nogama i prilikom sletanja na međunarodni aerodrom u Čikagu pošto je u međuvremenu očigledno odlučila da za dolazak tu ipak koristi potpredsednički avion Er fors tu.

Ko sve govori na DNC i kada

  • prvog dana konvencije delegatima, koji treba treba da Haris izaberu za predsedničku kandidatkinju Demokratske partije, obratiće se Bajden, kao i prva dama Džil, a govor će održati i Hilari Klinton, bivša šefica Stejt departmenta
  • drugog dana predviđeno je obraćanje nekadašnje prve dame Mišel Obame i potom i njenog muža i bivšeg predsednika Baraka, a govoriće i Dag Emhof, Kamalin suprug
  • njen potpredsednički kandidat Tim Volc, guverner Minesote, predstaviće se delegatima u sredu, a pre njega će tog dana govore održati i bivši predsednik Bil Klinton, nekadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i Bajdenov ministar saobraćaja Pit Butidžedž
  • poslednje večeri konvencije Haris će prihvatiti stranačku nominaciju za Belu kuću

Okrug Kuk ima najviše Palestinaca u celoj Americi

Okrug Kuk, u kojem se nalazi Čikago, dom je najvećoj populaciji Amerikanaca palestinskog porekla u SAD. Na hiljade njih učestvovalo je u prvim demonstracijama uoči DNC, a sasvim sigurno će doći i na ostale proteste tokom trajanja konvencije.

(Kurir.rs/Corriere della Sera/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track