Bivši sovjetski nosač aviona izgoreo je u blizini Šangaja tokom vikenda.

Nosač Minsk je poslednjih osam godina bio usidren u laguni u blizini reke Jangce u pokrajini Đansu, a zapalio se tokom obnove. Trebalo je da postane deo vojnog tematskog parka.

Požar je izbio u petak poslepodne, a ugašen je oko 24 sata kasnije, navodi se u izveštaju. Snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju gusti dim i veliki plamen na palubi nosača, a nakon što je požar ugašen, vidljiva su velika oštećenja.

"Nema žrtava, a uzrok nesreće se istražuje", navodi se u izveštaju.

Minsk je ranije bio glavna atrakcija, i to 16 godina u sada ugašenom tematskom parku na jugu Kine, navodi se u izveštaju.

Nedavno je započeta obnova kako bi brod postao središnji deo drugog tematskog parka, ali sada su ti planovi upitni.

Bio je deo sovjetske pacifičke flote

Nekad deo moćne sovjetske pacifičke flote, Minsk je bio drugi od četiri nosača aviona klase Kijev, koje je Sovjetski Savez izgradio između 1970. i 1987. godine. Brod od 273 metra mogao je da nosi desetak borbenih aviona i jednak broj helikoptera.

Izgrađen u brodogradilištu u današnjoj Ukrajini i nazvan po današnjem glavnom gradu Belorusije, služio je u Sovjetskoj pacifičkoj floti nakon puštanja u rad 1978. godine. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, postao je vlasništvo ruske mornarice.

Rusija ga je povukla 1993. godine, prodala ga sa sestrinskim brodom Novorosijskom južnokorejskoj kompaniji u staro gvožđe.

Dok je Novorosijsk rastavljen u južnokorejskoj luci Pohang, ekološke grupe protivile su se prisutnosti Minska u zemlji. Brod je zatim prodat kineskoj fabrici, a na kraju je prebačen u tematski park, koji je otvoren 2000. godine.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija Izgoreo kombi i automobil u Ugrinovcima