Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je u ponedeljak da Moskva nije za sada spremna da pregovara sa Ukrajinom s obzirom na ukrajinski napad na rusku Kursku oblast, ali i da Rusija ne povlači svoje mirovne predloge.

Ušakov je to rekao u video izjavi objavljenoj na kanalu ŠOT na Telegramu.

"U ovoj fazi, s obzirom na taj poduhvat (Kursk), nećemo razgovarati", rekao je Ušakov.

Ukrajinski napad na Kursku oblast, najveći na Rusiju od Drugog svetskog rata, počeo je 6. avgusta.

Na pitanje znači li to da mirovni predlozi koje je ruski predsednik Vladimir Putin izneo u junu više ne vrede, Ušakov je rekao da to nije tako.

"Ne, oni nisu povučeni. Ali u ovom trenutku, naravno, bilo bi sasvim neprimereno ulaziti u bilo kakav pregovarački proces", rekao je Ušakov.

Upitan koliko dugo Moskva neće želeti da pregovara sa Kijevom, Ušakov je rekao: "Ne znam. Zavisiće od situacije, uključujući na frontu."

Putin je u junu rekao da će Rusija prekinuti rat u Ukrajini samo ako Kijev odustane od svojih ambicija da uđe u NATO i ako preda u celosti četiri oblasti na koje Moskva polaže pravo, što je Kijev odbio tvrdeći da bi to značilo predaju.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

kurir televizija "POSETA ŠOJGUA IRANU NIJE U VEZI SAMO SA NAPADOM IRANA NA IZRAEL!" Analitičari: Rusija i SAD su u igri, ide se na sve ili ništa