Američka administracija izrazila je zabrinutost da bi Teheran mogao da objavi da poseduje nuklearno oružje već do kraja godine!

Šef Obaveštajnog komiteta Kongresa Majk Tarner navodi za CBS da bi to moglo da izazove veliku eskalaciju koju Vašington pokušava da izbegne godinama.

- Postoji mogućnost da bi Iran navodno mogao da proglasi sebe državom koja ima nuklearno oružje do kraja godine - rekao je Tarner.

Kongresmen je naglasio da bi takav scenario doveo do povećanja napetosti i predstavljao ozbiljnu pretnju globalnoj bezbednosti jer bi iranska nabavka nuklearnog oružja mogla radikalno da promeni situaciju u celom svetu.

Tarner, koji je republikanac, navodi i da je Teheran uspeo da postigne značajan uspeh u razvoju svog nuklearnog programa zbog "političke strategije" administracije aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

Tarner je podsetio da je tokom mandata Donalda Trampa Bela kuća sprovela kampanju maksimalnog pritiska na Iran koji je uspeo da ograniči sposobnost Teherana da krene ka stvaranju nuklearne bombe.

- Fleksibilnost politike Džoa Bajdena omogućila je Iranu da ponovo krene u tom pravcu - rekao je Tarner.

Trenutno se devet država smatra članicama nuklearnog kluba: SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja.

Bonus video:

Kurir televizija DA LI SMO NA KORAK OD NOVOG ČERNOBILJA? Zbog rata u Ukrajini preti nova NUKLEARNA KATASTROFA! Situacija je ALARMANTNA