Tajvanska vojska lansirala je rakete zemlja-vazduh u vežbama izvedenim danas kao odgovor na sve veći vojni pritisak Kine koja to ostrvo smatra svojom teritorijom.

AP navodi da su vežbe održane u vojnoj bazi Džiupeng na jugu Tajvana.

Među lansiranim raketama bile su tajvanske protivbalističke rakete Skaj bou III, zajedno s američkim Patriot PAC II i raketama zemlja-vazduh Standard.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i pojačali su vojne pretnje tokom poslednjih nekoliko godina.

Pekingu naročito ne odgovara novi tajvanski predsednik Lai Šing Te, koji je preuzeo dužnost ranije ove godine i kojeg je Peking nazvao - separatistom.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da su sve rakete pogodile zacrtane ciljeve, i da to pokazuje da je obuka tajvanske vojske "stroga i jaka".

shutterstock-294119807.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Zvanični Peking nije odmah reagovao na vežbu Tajvana. Kina često šalje vojne avione i brodove u blizini ostrva koristeći ono što kritičari nazivaju taktikom zastrašivanja.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je rano jutors da je uočilo pet kineskih vojnih aviona i 11 brodova blizu svoje obale u prethodna 24 sata. Jedan avion je prešao srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu zonu razgraničenja između dve strane.

marinika01-ap-johnson-lai.jpg
AP Johnson Lai 
Skaj bou IIIfoto: AP Johnson Lai

Tajvan je kupio visokotehnološko oružje od Sjedinjenih Država, revitalizirao svoju industriju oružja i produžio obavezni vojni rok sa četiri meseca na godinu dana.

marinika01-epa-taiwan-ministry-of-defense--ha.jpg
AP 
foto: AP

SAD su obavezne svojim zakonima da obezbede Tajvanu sredstva za odbranu, a sve pretnje ostrvu smatraju predmetom velike zabrinutosti.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

kurir televizija "KINEZI SU NERVOZNI! PLAŠE TAJVAN DOK NE SMISLE DA LI STVARNO DA NAPADNU" Miškeljin: Prvi put izvedena vežba simuliranja INVAZIJE