RUSKA VOJSKA UŠLA U NJUJORK? Moskva tvrdi da je preuzela kontrolu nad strateški važnim uporištem
Foto: Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

NASTAVAKA NAPREDOVANJA U DONBASU

RUSKA VOJSKA UŠLA U NJUJORK? Moskva tvrdi da je preuzela kontrolu nad strateški važnim uporištem

Planeta -

Ruska vojska je danas objavila da je zauzela Njujork, strateški važno logističko čvorište na istoku Ukrajine, u okviru napora za zauzimanje celokupne Donjecke oblasti.

Rojters navodi da nema nezavisne potvrde ove tvrdnje.

Navodi se da, dok ukrajinske trupe pokušavaju napredovanje u ruskoj Kurskoj oblasti nakon iznenadnog prekograničnog upada pokrenutog 6. avgusta, sudbina Njujorka služi kao podsetnik da ruske snage bez obzira na to nastavljaju sa sopstvenom ofanzivom na istoku Ukrajine.

1 / 4 Foto: Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia

Britanska agencija navodi da Rusija ovaj gradić, kojem je Ukrajina 2021. vratila originalno ime i koji je pre rata imao nešto manje od 10.000 stanovnika, naziva Novgorodskoje, što je ruski naziv naselja iz sovjetskog doba.

- Kao rezultat intenzivnog dejstva jedinica "Centralne grupacije" trupa velika grupacija neprijateljskih trupa je uništena i jedno od najvećih naselja na području Torecka i strateški važno logističko čvorište Novgorodskoje... je zauzeto - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Rojters navodi da je u jutrošnjem izveštaju ukrajinske vojske, objavljenom na Telegramu, navedeno da su ruske snage pokušale napredovanje 24 puta u različitim pravcima, uključujući Njujork.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

07:07

SMENA ŠOJGUA JE RUSKA TAKTIKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA Analitičari o novom ministru odbrane: OVO JE NOVI PRIORITET ZA PUTINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track