Skoro dve nedelje od šokantnog, munjevitog upada ukrajinskih snaga u pogranični južni ruski region Kursk, Moskva se muči da pojača svoju odbranu.

Američki zvaničnici rekli su CNN-u da je Rusija preusmerila hiljade vojnika sa okupiranih ukrajinskih teritorija da se suprotstavi pretnji. Predsednik Vladimir Putin morao je da dovede regrute, odstupajući time od obećanja da ih neće slati na liniju fronta. Pozamašni rov iskopan je blizu grada Selekcionija u Kursku, oko 45 km od granice, kako pokazuju satelitski snimci. Pojavili su se i oglasi za kopače rovova.

Stručnjaci kažu da je smela akcija Ukrajine da probije rusku granicu - planirana u potpunoj tajnosti - zapanjila čak i najbliže saveznike Kijeva, uključujući Ameriku.

Kako je Ukrajina uspela da izvede šok napad?

Kako piše CNN, na prvom mestu tu je vrhunska operativna bezbednost. Ništa o operaciji nije procurilo. Na snimcima ukrajinskog napredovanja kretanje trupa izgleda skoro kao vežba ili odbrambeno pojačanje, navodi portal. Ukrajinska vojska je nedavno objavila snimak prvih sati upada:

- Pokazali su da mogu da izvedu tako tajnu i značajnu operaciju sa uspehom, da mogu da prodru na rusku teritoriju tako da to više nije crvena linija, a oni su i dalje veoma posvećeni borbi za svoju zemlju, nema ničeg poput ratnog zamora – rekla je CNN-u Natija Seskurija, saradnica instituta RUSI.

Snage su okupljene pod okriljem drveća duž ruralnih puteva Sumske oblasti na severoistoku Ukrajine, a iskusne jedinice su uvedene ili preusmerene iz drugih područja.

Detaljna priprema obuhvatila je precizne obaveštajne podatke o spremnosti i sposobnosti ruskih jedinica na granici i preprekama koje se tu nalaze, od minskih polja do tenkovskih zamki. Nije ih bilo mnogo, piše CNN. Ukrajinske snage su takođe koristile detaljno poznavanje geografije da pokrenu napad, a kako navodi CNN, tek par dana uoči upada su komandanti obavešteni o misiji.

"Verovali smo da će nas vojska zaštititi"

Kad su utvrdili slabe tačke ruske odbrane, prve ukrajinske jedinice su upale u Kursk popodne 6. avgusta. Desetak dana kasnije, vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da su zauzeli 1.150 kvadratnih kilometara teritorije i 82 naselja.

Nedavno je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da njegove snage imaju punu kontrolu nad gradom Sudža u Kurskoj oblasti. Grad je važna tranzitna tačka za snabdevanje Evrope gasom iz Rusije preko Ukrajine.

kursk.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ukrajinci su za napad koristili zapadna oklopna vozila “strajker” i “marder”. I britanski tenkovi “Čelendžer 2” korišćeni su navodno u upadu.

Male grupe specijalnih snaga brzo su se raširile na desetinama lokacija, dok je ruska vojska pokušavala da proceni snagu napada, ali su PVO i podrška artiljerije bili ključni za uspeh, kao i ometanje komunikacija ruske vojske. Vojnici su imali i termičku zaštitu na pancirima da izbegnu dronove koji detektuju toplotu, piše CNN.

Nekoliko sati od prelaska granice, Ukrajinci su bili blizu Sudže. Slikali bi se ispred tabli sa imenom sela i nestajali, kao deo psihološkog ratovanja. Brojni snimci unazad pokazuju ukrajinske vojnike kako skidaju ruske zastave u mestima Kurske oblasti, uključujući Porozovski, Pehovo, Sverdlikovo, Gujevo i Sudžu.

20240818-10-51-05anton-gerashchenko-on-x---ukrainian-air-forces-show-footage-of-one-more-russian-.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Mnogi stanovnici su pobegli, a neki su besni na rusku vojsku. Drugi optužuju vladu da je umanjila ukrajinski upad, navodi “Gardijan”.

- Bili smo sigurni da će nas ruska vojska zaštititi. Zapanjena sam koliko su brzo napredovale ukrajinske snage – rekla je “Observeru” preko telefona Ljubov Antipova iz sela Zaolešenka u Kursku.

“Ukrajina jača položaje na ruskoj teritoriji”

Umesto da se direktno suoče sa ruskim snagama, ukrajinske jedinice su ih zaobišle, odsecajući ih. Ruska vojska se mučila da shvati odakle pretnja dolazi. Ukrajinci su istovremeno usmerili pažnju na rusko pojačanje, te izbrisali konvoj od 14 ruskih vojnih vozila kod Rilska raketnim napadom. Snimci – za koje je CNN geolokacijom utvrdio da su iz sela Oktjabrsko u Kursku, prikazuju mrtva tela ruskih vojnika u uništenim kamionima duž puta. Dok rusko Ministarstvo odbrane tvdi da odbija ukrajinsko napredovanje, njihovo pojačanje se muči da povrati teren.

Kan Kasapoglu, odbrambeni analitičar Instituta Hadson u Vašingtonu, rekao je CNN-u da ne predviđa povlačenje Ukrajinaca u skorije vreme.

- Ofanziva kulminira, bojno tlo se stabilizuje. Ukrajinska vojska je već obezbedila operativnu dubinu. Ako mogu da postave čvrste odbrambene položaje, mogu dugo da ostanu unutar ruske teritorije – rekao je on.

Ako Kijev uspe da zadrži zauzetu teritoriju, Kursk bi bio ukrajinski “krunski dragulj” na pregovorima o okončanju sukoba, dodao je Kasapoglu. A Zelenski je u subotu rekao da njegove snage “jačaju” položaje na zauzetoj ruskoj teritoriji i šire se dalje, preneo je BBC.

- General Sirski me je izvestio o jačanju položaja naših snaga u Kurskoj oblasti i širenju stabilizovane teritorije – naveo je on na “Telegramu”.

Do njegove izjave je došlo nakon što je Ukrajina "potpuno uništila" strateški važan most preko reke Sejm, koji Moskva koristi za snabdevanje svojih trupa. U međuvremenu je u nedelju saopštila da je uništen i drugi ključni most u Kursku:

Šta se Kijev nada da će postići?

Ukrajina se nada da će upadom u Rusiju promeniti ishod rata, piše dopisnik BBC-a iz oblasti Sumi Džejms Voterhaus.

Kijev tvrdi da okupacija ruske teritorije nije njihov cilj. Serhij Kuzan, predsednik Ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju, kaže da je napad delimično sproveden kako bi se bolje zaštitio grad Sumi. Ukrajina je prošle srede najavila formiranje tampon zone radi obezbeđivanja humanitarne pomoći.

Ivan Stupak, bivši agent ukrajinske SBU, kaže da je “glavna svrha ofanzive na Kursk da skrene pažnju Rusije sa njenih okupiranih teritorija u Ukrajini”. Ali, dok Ukrajina napreduje u Rusiji, ruske snage napreduju na istoku Ukrajine. AP piše da je Moskva je zadržala stratešku prednost u zoni "specijalne vojne operacije" uprkos ukrajinskom upadu u Kursku oblast.

1-.jpg
AP Anatoliy Zhdanov 
foto: AP Anatoliy Zhdanov

Ako Ukrajina ne planira na duži rok da drži zauzetu rusku teritoriju – ali može da se zadrži dovoljno dugo – nada je da će to da iskoristi za oslobađanje sopstvene zemlje, navodi Voterhaus, dodajući da je to veliko “ako”.

Eksperti ipak ne očekuju skoro povlačenje Ukrajinaca. Kuzan je rekao da Moskva već nudi početak pregovora o razmeni ratnih zarobljenika.

Putin ne deluje uvek brzo da povrati inicijativu, ceni Voterhaus upirući na neuspeli puč Vagnera prošlog leta i katastrofu sa podmornicom “Kursk”. Ukrajina se nada, dodaje on, da ovaj put to neće jer ne može.

- Uticaj ovog ukrajinskog upada mogao bi da bude prilično značajan – rekla je Alina Frolova, bezbednosni stručnjak i bivša zamenica ukrajinskog ministra odbrane, dodajući da se “strateška pozicija Ukrajine promenila”.

Kurir.rs/CNN/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINCI U TEŠKOM STANJU, LINIJA FRONTA ĆE DOŽIVETI KOLAPS!" Eksperti: Veliki gubici u Kurskoj oblasti RAŠTRKANI SU PO ŠUMAMA