Žabe su lak plen za krokodile i verovatno su im sasvim ukusna hrana.

Tako se barem čini, međutim, postoje situacije kada to uopšte nije tačno.

Ljudi su širom Australije napravili sasvim neočekivan problem kad su tridesetih godina prošlog veka uvezli iz Južne Amerike žabe za koje se ispostavilo da su otrovne za brojne zmije i slatkovodne krokodile.

Naučnici i rendžeri smislili su pametan način da nateraju krokodile da dvaput razmisle pre nego što zgrabe tu vrstu žabe. Počeli su da u detoksirane mrtve žabe ubrizgavaju posebnu hemikaliju i tako ih treniraju da izbegavaju otrovnu vrstu.

- Naši su mamci u potpunosti sprečili smrt u područjima gdje su tršćanske žabe stizale. Tako smo smanjili smrtnost za 95 posto u područjima gde su žabe bile prisutne nekoliko godina - navodi Đorđa Vard-Far koja je glavni autor nove studije.

Mnogi ih smatraju zastrašujućima, međutim, slatkovodni krokodili igraju veoma važnu ulogu u svojim ekosistemima.

- Gubitak slatkovodnih krokodila zbog tršćanskih žaba značiće da će ribe s dna reka pojesti sav mamac poput kozice judembaha i ribe lardija ne ostavljajući ništa za druge vrste - objašnjava koordinator rendžera Pol Bin Busu.

Rendžeri su koristeći kanue ostavili više od dve hiljade žaba s uklonjenim otrovima uz obale reka širom četiri velika sistema klanaca u severozapadnom regionu Kimberli.

Tim je koristeći noćne dvoglede i kamere za nadzor divljih životinja otkrio da su područja u kojima se sprovodila akcija imala znatno smanjene stope smrtnosti krokodila u poređenju sa kontrolnim mestima bez mamaca.

(Kurir.rs/Green/Preneo Z.Ko/Foto: Ilustracija)

Bonus video:

Kurir televizija  LETEĆI TENKOVI NA PEŠTERU! Najbolji jurišni helikopteri na SVETU u naoružanju Vojske Srbije (KURIR TELEVIZIJA)