UKRAJINCI NAPALI MOSKVU! Jedan od najvećih udara na rusku prestonicu, gradonačelnik poslao poruku U CIK ZORE, ovo su PRVI SNIMCI
Foto: Printscreen/Twitter, A1c James Thompson/Us Air / Zuma Press / Profimedia

PVO UNIŠTILA 11 DRONOVA

UKRAJINCI NAPALI MOSKVU! Jedan od najvećih udara na rusku prestonicu, gradonačelnik poslao poruku U CIK ZORE, ovo su PRVI SNIMCI

Planeta -

Ukrajina je pokrenula jedan od najvećih napada dronovima na Moskvu ikada.

Rojters prenosi da je to jutros saopštio Sergej Sobjanin, gradonačelnik ruske prestonice.

On je naveo da su jedinice protivvazdušne odbrane (PVO) uništile 11 dronova koji su leteli ka glavnom gradu Rusije.

- Neki od dronova uništeni su iznad grada Podolsk - objavio je Sobjanjin.

Ovaj grad u Moskovskoj oblasti nalazi se na 38 kilometara južno od Kremlja.

- Ovo je jedan od najvećih pokušaja napada korišćenjem dronova ikada - napisao je Sobjanin na Telegram u 4.43 sati po lokalnom vremenu.

Britanska agencija navodi da je napad usledio u trenutku kada se Rusija, dok njene snage napreduju na istoku Ukrajine, muči da odbije nalete ukrajinskih trupa u Kurskoj oblasti, više od dve nedelje nakon što su one upale preko zapadne granice Rusije i pokrenule najveću invaziju na tu zemlju od kraja Drugog svetskog rata.

Sobjanin je poručio da, prema preliminarnim informacijama, nema izveštaja o povređenima i šteti nakon najnovijeg napada dronovima na Moskvu.

Rojters navodi da današnji vazdušni udar deluje da je veći od onog iz maja 2023. kada je najmanje osam dronova uništeno iznad ruske prestonice, a predsednik Vladimir Putin je taj napad nazvao pokušajem Kijeva da uplaši i isprovocira Rusiju.

Navodi se da ruski zvaničnici retko iznose kompletne podatke o razmerama ukrajinskih napada i u izveštajima prijavljuju samo one dronove koje jednice PVO uspeju da unište.

Moskva, napad
foto: Printscreen/Twitter

I Rusija i Ukrajina retko saopštavaju sve podatke o šteti nanetoj u vazdušnim udarima neprijateljskih snaga, osim u slučajevima kada je pogođena stambena ili civilna infrastruktura ili su stradali civili.

Moskva, napad
foto: Printscreen/Twitter

Rojters navodi da je današnji napad na Moskvu deo širih ukrajinskih udara dronovima po ruskoj teritoriji.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su jedinice PVO uništile 23 borbene bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti.

U saopštenju je navedeno da je iznad Belgorodske oblasti, još jedne koja se graniči s Ukrajinom, uništeno šest dronova, uz tri koja su oborena nad Kaluškom oblašću, koja se na severoistoku graniči sa Moskovskom oblasti, kao i dva iznad Kurske oblasti gde se vode borbe ruskih i ukrajinskih snaga

Aleksandar Bogomaz, guverner Brjanske oblasti, napisao je na Telegramu da nema izveštaja o žrtvama ni šteti nakon napada na tu pograničnu oblast na jugozapadu Rusije.

Ruska državna agencija RIA novosti je izvestila i o dva drona uništena iznad Tulske oblasti, koja se na severu graniči sa Moskovskom oblašću.

Raketa uništena iznad Rostovske oblasti

Vasilij Golubev, guverner Rostovske oblasti na jugozapau Rusije, saopštio je je da su jedinice PVO uništile ukrajinsku raketu iznad tog područja i da nema izveštaja o povređenima.

Rojters navodi da ne može nezavisno da potvrdi izveštaje ruskih vlasti o vazdušnim udarima i da za sada nema komentara o tome iz Ukrajine.

Britanska agencija podseća da Kijev poslednjih meseci pojačao napade na teritoriju Rusije sa ciljem uništenja infrastrukture koja je ključna za ratne napore Moskve.

Ukrajina je ove napade pokrenula i kao odgovor na stalne ruske vazdušne udare po ukrajinskoj teritoriji.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V./Foto: Ilustracija)

Bonus video:

02:31

UDAR DRONOVA NA MOSKVU! U ukrajinskom napadu oštećena zgrada u ruskoj prestonici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track