Konzervativna partija Kanade obrisala je sa društvenih mreža snimak sa nacionalističkom porukom nakon što je otkriveno da klip obiluje scenama snimljenim u drugim zemljama, a predstavljenim kao da su iz Kanade.

Britanski Gardijan navodi da te scene uključuju ukrajinske farmere, slovenačke kuće u izgradnji, Ričmond park u Londonu i par ruskih borbenih aviona.

Snimak nosi naziv "Kanada, naš dom" i prvobitno je postavljen na društvenu mrežu X (bivši Tviter) u subotu.

U klipu se govor stranačkog lidera Pjera Polijeva i razne scene smenjuju naizmenično.

Polijevovi konzervativci vode ispred vladajućih kanadskih liberala u anketama pred izbore za koje se očekuje da će biti neizvesni.

Ubrzo nakon što je snimak postavljen na internet, pojavili su se komentari da se jasno vidi da neke od scena nisu snimane u Kanadi.

Korisnik društvene mreže X iz Kalgarija ukazao je na 13 takvih nepravilnosti.

Među gafovima je i scena u kojoj se "kanadski tata" vozi kroz predgrađe, a koja je zapravo iz američke savezne države Severna Dakota, kao i one sa sa decom na školskom času koja je snimljena u Srbiji, "u Kanadi građene" kuće koje su zapravo sa gradilišta u Sloveniji i studenti na predavanju koji su zapravo snimak sa fakulteta u Ukrajini, a iz te zemlje su i farmeri iz spota kanadskih konzervativaca.

Scena u kojoj deda i baba šetaju unuče je iz londonskog parka, porodično okupljanje snimljeno je u Italiji, scena iz kanadske savezne države Alberta je iz Indonezije, a stoka na ispaši iz Kalifornije.

Pjer Polijev, lider Konzervativne partije Kanadefoto: AP Jeff Mcintosh

Završna scena zalaska sunca sa natpisom "Kod kuće smo" je snimljena u Venecueli.

Scena koja je izazvala najviše kontroverze prikazuje dva borbena aviona za koji Polijev u spotu kaže da su "trenažnoj misiji", spremajući se za odbranu Kanade.

Portparol kanadskog Ministarstva odbrane saopštio je da su ti avioni zapravo ruski borbeni avioni Su-17 i Su-27.

(Kurir.rs/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)