Od maja sledeće godine državljani zemalja Zapadnog Balkana: Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i Velike Britanije, Moldavije i Ukrajine moraće platiti sedam evra naknade za vizu za ulazak u šengenski prostor.

Ilva Johanson, evropska poverenica za unutrašnje poslove, potvrdila je da će Etias, evropski sistem putnih informacija i autorizacije, prema kojem će britanski, ali i drugi građani morati podneti zahtev za ukidanje viza pre ulaska u EU, verovatno stupiti na snagu od maja 2025. godine.

eu-granica-granicni-prelaz.jpg
Rojters 
foto: Rojters

Sistem Etias zahtevaće od državljana koji nisu iz zemalja članica EU da podnesu zahtev za putnu dozvolu od sedam evra pre ulaska u šengensko područje. Dozvola će trajati tri godine, odnosno do isteka pasoša putnika.

KOJA JE PROCEDURA?

Putnici će preko interneta morati da dostave lične podatke, kao što su adresa i zaposlenje, kao i krivični dosije i kontakt podatke u zemlji odredišta. Očekuje se da će većina zahteva biti odobrena u roku od nekoliko minuta, no neke bi odluke mogle potrajati i do 72 sata.

Iz EU su potvrdili da će 10. novembra početi raditi sistem ulaska i izlaska (EES) za zemlje Šengena.

profimedia0089858508.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

EES će od putnika zahtevati da na granici daju biometrijske podatke kao što su otisci prstiju i fotografije lica. Tom se merom kriminalcima ili teroristima želi otežati ulazak u EU s lažnim pasošima, piše Gardian.

Sve ovo znači da će sledeće letovanje biti nešto skuplje nego dosad, budući da većina Srba letuje na obalama zemalja članica EU - u Grčkoj i Hrvatskoj.

Kurir.rs/Guardian/Prenela Milica CG

Bonus video:

kurir televizija ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12