RUSKI VOJNIK DIGAO U VAZDUH ŠTAB SVOJE JEDINICE PA POBEGAO U UKRAJINU Objavljen video spektakularne akcije: Odao i važne podatke
Foto: Printscreen X

RUSKI VOJNIK DIGAO U VAZDUH ŠTAB SVOJE JEDINICE PA POBEGAO U UKRAJINU Objavljen video spektakularne akcije: Odao i važne podatke

Planeta -

Ruski vojnik je digao u vazduh štab svoje jedinice i potom prebegao u Ukrajinu. On je na konferenciji za novinare objasnio kako je to uradio, prenosi Kijev Post.

Vojnik, koji je bio pilot drona u neidentifikovanoj jurišnoj jedinici Oluja Z, identifikovan je samo po pozivnom znaku „Silver“. On je u svom svedočenju rekao da je postao razočaran ruskom takozvanom "specijalnom vojnom operacijom" nakon što je bio svedok onoga što je opisao kao "sistematski rat i zločine kao što su pogubljenja bez suđenja, premlaćivanja i iznude" nad civilima i vojnicima.

On je rekao da je ranije ove godine kontaktirao Rusku Legiju slobode, paravojnu grupu sa sedištem u Ukrajini koju su formirali ruski građani koji se protive režimu Vladimira Putina i njegovoj invaziji na Ukrajinu, a kada je sve bilo usavršeno, Silver je preuzeo mogućnost da pobegne. On je tvrdio da je granatu bacio u ventilacioni otvor podruma koji je ruska jedinica koristila kao štab, gde su spavali komandant i drugi ruski oficiri.

– U podrumu je bilo 15-ak ljudi. Cev u sobi je bila direktno iznad kreveta gde je komandir spavao. Izašao je na ulicu pored ulaza, a mi smo bacili granatu ili dve u tu cev - rekao je.

Iskoristio je nastalu konfuziju da pobegne unapred dogovorenom rutom koja ga je vodila kroz liniju fronta do teritorije koju kontroliše Ukrajina.

Nakon što je bezbedno stigao, detaljno je ispitan. Dao je dragocene obaveštajne podatke o ruskim položajima, brojevima i vojnim namerama u određenom sektoru linije fronta. Vojnik je tvrdio da je tokom službe u ruskim snagama samo obavljao izviđačke misije i da nije ubio nijednog ukrajinskog vojnika.

Silver je sada postao regrut Legije slobode Rusije za „borbu protiv zločinačkog režima Putina“.

Ovo nije jedini uspeh ukrajinske obaveštajne službe u privlačenju nezadovoljnih pripadnika ruskih oružanih snaga da prebegnu ili izvrše sabotažu. Najpoznatiji slučaj je ruski pilot Maksim Kuzminov, koji je prebegao u avgustu prošle godine sa svojim helikopterom Mi-8.

Kurir.rs/Jutarnji list/Kyivpost

Bonus video:

03:37

AKO UKRAJINA IZGUBI, OHRABRIĆE SE DRUGI AUTORITARNI REŽIMI Biljana Šahrimanjan Obradović: Kina je prepoznata kao RUSKI SAVEZNIK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track