Porodica Džesi Piterson provela je godinu dana tražeći je nakon što im je rečeno da se odjavila iz kalifornijske bolnice na svoju odgovornost - pre nego što su saznali da je sve vreme bila mrtva.

31-godišnjakinja je umrla u medicinskom centru Mersi San Huan u Sakramentu u aprilu 2023. Bolnica je poslala njeno telo u skladište i nije obavestila njenu majku i sestre. Porodica je saznala njenu sudbinu tek sledećeg aprila, nakon meseci pokušaja da je pronađe.

U tužbi, podnetoj ranije ovog meseca, porodica je opisala ponašanje bolnice kao „zlonamerno i nečuveno“ i optužila ustanovu za nemar, nemarno rukovanje telom i nemarno nanošenje emocionalnog stresa.

Bolnica Mersi u San Huanu nije ispunila svoju najosnovniju dužnost da obavesti Džesinu porodicu o njenoj smrti“, navodi se u tužbi. „Mersi San Huan je smestio Džesi u mrtvačnicu van skladišta i bila je ostavljena da se raspada skoro godinu dana dok se njena porodica neumorno raspitivala o njenoj sudbini.

screenshot-20240821-225508.jpg
Printskrin: ABC10 
Majka nesrećne devojkefoto: Printskrin: ABC10

Petersonova je imala je dijabetes tipa 1. Imala je dijabetičku epizodu kada je primljena u Merci San Huan 6. aprila 2023. Njena majka Džindžer Kongi, izjavila je da ju je ćerka nazvala dva dana kasnije tražeći da je odvezu jer će napustiti bolnicu.

Kongi je kasnije rečeno da je napustila bolnicu, a njen medicinski karton pokazuje da je otpuštena 8. aprila. Nakon njenog iznenadnog nestanka, porodica je provela mesece neumorno je tražeći, postavljajući letke, razgovarajući sa stanovnicima u toj oblasti i kontaktirajući policiju i kancelariju mrtvozornika, navodi se u tužbi.

Dana 12. aprila 2024, više od godinu dana nakon što je devojka poslednji put viđena, detektivska kancelarija okruga Sakramento obavestila je porodicu da je pronađena mrtva u Mersi San Huanu, navodi se u tužbi. Prema njenoj umrlici, koja je završena u aprilu 2024, umrla je od kardiopulmonalnog zastoja u 31. godini.

Petersonova sestra je otišla u kancelariju mrtvozornika tražeći njene posmrtne ostatke, ali joj je radnik rekao da kancelarija nema njeno telo i uputio joj je da kontaktira bolnicu. Mersi San Huan nije reagovao na napore da ih kontaktira, prema tužbi, a mrtvačnica je na kraju obavestila majku da je njeno telo pronađeno u jednom od bolničkih skladišta van lokacije.

Njeno telo je bilo toliko raspadnuto da porodica nije mogla da dobije njene otiske prstiju ili da održi otvorenu sahranu u kovčegu, a obdukcija koja je mogla da ukaže na to da li je bilo medicinskih grešaka u vezi sa njenom smrću je „učinjena nemogućom“, navodi se u tužbi.

„Neuspeh optuženih da izdaju potvrdu o smrti na vreme, propust da obaveste Džesinog najbližeg rođaka, propust da se dozvoli autopsija i pogrešno rukovanje Džesinim ostacima bilo je nemarno i bezdušno“, navodi se u tužbi.

„Optuženi su prekršili svoje obećanje o dostojanstvu i poštovanju ljudi o kojima brinu. Ponašanje optuženih je toliko užasno i zlonamerno da šokira da svesno i kaznena odšteta treba da bude dodeljena.”

Porodica traži više od 5 miliona dolara odštete, kao i „petostruku dodelu stvarne štete od strane porote da kazni optužene zbog njihovog nečuvenog i neoprostivog nemara“ i honorare advokata.

Digniti Helt, koja upravlja Merci San Huan, je u izjavi rekla: „Izražavamo naše najdublje saučešće porodici tokom ovog teškog vremena. Nismo u mogućnosti da komentarišemo parnicu koja je u toku."

Kurir.rs/Guardian