Bivši predsednik SAD Donald Tramp održao je prvi skup na otvorenom od pokušaja ubistva u Pensilvaniji 13. jula.

Tramp se na govornici u Ašeboru u Severnoj Kaliforniji pojavio iza neprobojnog stakla.

gaga04-epa-grant-baldwin.jpg
EPA Grant Baldwin 
foto: EPA Grant Baldwin

Republikanski predsednički kandidat je bio zaštićen staklenim zidom otpornim na metke, koji je bio postavljenim oko podijuma. U pitanju je bezbednosna mera kao odgovor na julski napad u kojem pogođen u uho, prenosi BBC.

Na skupu ga je najavio njegov potpredsednik Džej Di Vens, koji je rekao da se Tramp odrekao života "svega što poželiš" da bi se kandidovao za predsednika.

gaga05-epa-grant-baldwin.jpg
EPA Grant Baldwin 
foto: EPA Grant Baldwin

"Nisu mogli da ga pobede na glasačkoj kutiji pa su pokušali da bankrotira. Nisu uspeli pa su pokušali opoziv. U tome nisu uspeli pa su pokušali da ga strpaju u zatvor. I čak su pokušali da ga ubiju... Donald Tramp i dalje stoji", rekao je Džej Di Vens.

gaga02-epa-grant-baldwin.jpg
EPA Grant Baldwin 
foto: EPA Grant Baldwin

Kako se vidi na fotografijama sa lica mesta, Tramp je bio okružen agentima, dok je obezbeđenje miting posmatralo sa obiližnjeg krova.

Tramp je zamalo izbegao smrt u julu, kada mu je metak - koji je ispalio napadač - okrznuo uvo dok je govorio na mitingu u Pensilvaniji. U napadu je ubijen jedan učesnik mitinga, a dva su teško povređena.

gaga01-ap-julia-nikhinson.jpg
1 AP Julia Nikhinson 
foto: 1 AP Julia Nikhinson

Osumnjičenog napadača ubili su agenti Tajne službe koji su obezbeđivali bivšeg predsednika.

Pucnjava je probudila uspomene na turbulente političke periode, kao što su bile 1960-te kada je 1963. godine ubijen predsednik Džon F. Kenedi, a 1968. demokratski predsednički kandidat Robert F. Kenedi.

Kurir.rs/Euronews/BBC