"POSTOJI REŠENJE": Češki predsednik i bivši general Alijanse otkrio kako Ukrajina može da pristupi, a da NATO na ZARATI SA PUTINOM
Foto: AP, AP Alexei Danichev, EPA Chema Moya

PETR PAVEL POMENUO model dve nemačke

"POSTOJI REŠENJE": Češki predsednik i bivši general Alijanse otkrio kako Ukrajina može da pristupi, a da NATO na ZARATI SA PUTINOM

Planeta -

Češki predsednik Petr Pavel, bivši predsedavajući Vojnog komiteta NATO, izjavio je da Ukrajina može da pristupi Alijansi čak i ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin drži pod okupacijom deo teritorije te zemlje.

Politiko navodi da je nekadašnji general Severnoatlantskog saveza iskoristio Zapadnu Nemačku za istorijsko poređenje u tom slučaju.

- Ukrajina bi mogla da pristupi NATO čak i ukoliko ne povrati svu svoju teritoriju koju je okupirala Rusija. Ne mislim da je ponovno uspostavljanje pune kontrole nad celokupnom teritorijom preduslov (za ulazak u Alijansu) - kazao je Pavel češkom listu Novinki a pravo.

On je rekao da potrebno samo da "postoji demarkacija, čak i administrativna granica".

- Onda mi možemo da se odnosimo prema toj administrativnoj granici kao privremenoj i primimo Ukrajinu u NATO u okvirima teritorije koju će kontrolisati u tom trenutku - dodao je Pavel.

Petr Pavel
Petr Pavelfoto: Tomas Tkacik/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

On je naveo primer Zapadne Nemačke, koja je pristupila Alijansi 1955. i tek 1990. se ujedinila sa sovjetskim satelitom Istočnom Nemačkom, kao primer okupirane teritorije koja pristupa vojnom savezu.

- Iako je deo Nemačke okupirao Sovjetski savez... ostatak je primljen u NATO. Tako da mislim da postoji i tehničko i pravno rešenje koje bi omogućilo Ukrajini da uđe u NATO, a da pritom NATO ne uđe u sukob sa Ruskom Federacijom - kazao je Pavel.

Vladimir Putin, Volodomir Zelenski, Ukrajina
foto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock, PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Sergei Bobylev, PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Briselski sajt navodi da se ruska invazija punog obima na Ukrajinu i dalje nastavlja i da Moskva drži oko 20 odsto ukrajinske teritorije.

NATO, NATO Logo
foto: Shutterstock

Politiko podseća da je Kijev uspeo da povrati deo eritorije koju su ruske trupe zauzele u prvim danima invazije u februaru 2022, ali da je Ukrajina imala manje uspeha u proterivanju snaga pod kontolom Moskve iz istočnog dela zemlje.

(Kurir.rs/Politico.eu/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:27

PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1 Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track