Ukrajina je dronovima pokrenula do sada najveći napad na Moskvu. Uništeno je 11 ruskih bespilotnih letelica. A zapadne pristalice Ukrajine mogle bi da izazovu potpunu katastrofu, čak i treći svetski rat, obezbeđujući Kijevu oružje koje može da se koristi za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji, izjavio je zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini.

Šta bi sada moglo da usledi? Na ovo pitanje pokušali su da daju odgovor gosti jutarnjeg programa, prеdsеdnik Srpskе ligе, Aleksandar Djurdjev i programski direktor organizacije "Novi treći put", Dimitrije Milić.

Aleksandar Djurdjev je na samom početku naglasio ozbiljnost trenutne situacije:

- Važno je da naši građani shvate da ovaj sukob nije samo neka daleka i apstraktna stvar. Iako se u medijima često prikazuje kao 'virtualni rat', realnost je potpuno drugačija. Ovo je pravi rat, s pravim žrtvama na obe strane. Daleko veći broj žrtava je na ukrajinskoj strani, ali to ne znači da ruska strana ne trpi ozbiljne gubitke. Bolnice u Moskvi su prepune ranjenika, invalida... Ljudi koji rade u tim medicinskim ustanovama viđaju te strahote svaki dan. Ovo nije Holivud, ovo je surova stvarnost koja pogađa hiljade ljudi.

365547.01-47-13-00.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Govoreći o ulozi zapadnih saveznika, Đurđev je dodao:

- Ono što je važno napomenuti jeste da Ukrajina ne može doneti vojne odluke samostalno. Za svaki korak na bojnom polju, moraju konsultovati svoje zapadne partnere. Međutim, verujem da je ovoga puta Ukrajina možda delovala samoinicijativno, što je izazvalo iznenađenje i kod saveznika. S obzirom na to da su u vrlo teškoj situaciji, Ukrajinci su verovatno osetili da moraju nešto da preduzmu kako bi zadržali inicijativu, iako su svesni da to nosi ogromne rizike - rekao je Đurđev.

Kurir televizija "UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije

Milićević je potom analizirao ukrajinsku strategiju i reakcije Zapada:

- Ukrajina je sada primorana da deluje izvan uobičajenih okvira. Nalaze se u situaciji gde su im resursi ograničeni, a pritisak da ostvare rezultate je ogroman. Na liniji fronta, koja je duga preko 1000 kilometara, teško je očekivati velike pomake s obzirom na trenutne kapacitete. Zato se Ukrajina okreće nekonvencionalnim metodama, kao što su napadi dronovima na Moskvu. To je način da skrenu pažnju, ali i da nanesu štetu Rusiji, iako znaju da to može izazvati strah od eskalacije, ne samo u Moskvi, već i među zapadnim saveznicima.

sequence-03.01-27-09-18.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Milić je dodatno pojasnio izazove s kojima se Ukrajina suočava:

- Glavni problem za Ukrajinu je taj što svako rusko delovanje se podrazumeva kao deo sukoba, dok svaka ukrajinska akcija, naročito ako cilja rusku teritoriju, izaziva strah od nuklearne eskalacije. Ukrajina mora neprestano da uverava i međunarodnu zajednicu i svoje saveznike da su njihove akcije opravdane i da ne predstavljaju pretnju za globalnu bezbednost. To je vrlo složena situacija u kojoj oni pokušavaju da nađu balans između vojnog delovanja i političke diplomatije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "SRUŠEN JE MIT NEPOBEDIVOG PUTINA, RUSIJA VIŠE NIJE BEZBEDNA" Analitičari: Ukrajina je potpuno ovladala proizvodnjom OVOG ORUŽJA