ŠOK SCENE NA RUSKIM TELEVIZIJAMA: Prekinut program, prikazan UKRAJINSKI TRIJUMF! Gase se kanali dok se SAJBER RAT zahuktava
Foto: ABC News/Twitter/@KyivPost

ŠOK SCENE NA RUSKIM TELEVIZIJAMA: Prekinut program, prikazan UKRAJINSKI TRIJUMF! Gase se kanali dok se SAJBER RAT zahuktava

Planeta -

Hakeri ukrajinske vojne obaveštajne agencije (HUR) provalili su u servere nekoliko ruskih televizijskih kanala i emitovali "objektivne video snimke o ratu u Ukrajini", rekao je izvor u toj agenciji za Kijev Indipendent.

Prema izvoru, snimak HUR-a je tri puta prikazan na TV kanalima u udarnom terminu: Pervouralsk TV, Eurasia 360, Eurasia Prvi i Drugi kanal.

Ciljani kanali su dalje navodno uključivali Lugansk 24, Pervij Respublikanskij, SpB, Oplot, TV-3 i Pervij Rosijskij. Neki od ciljanih kanala pripadaju ruskom oligarhu Andreju Komarovu.

Prema izvoru, devet kanala je moralo da obustavi svoje emitovanje zbog hakovanja.

Čini se da su ove tvrdnje potkrepljene izveštajima ruskih medija i snimcima podeljenim na društvenim mrežama.

Televizijska kompanija Pervouralsk uputila je izvinjenje na društvenoj mreži VKontakte, rekavši da su neodređeni "napadači dobili pristup direktnom prenosu i objavili neovlašćene video materijale koji su u suprotnosti sa politikom TV kanala".

- Naši stručnjaci trenutno preduzimaju sve neophodne bezbednosne mere. S tim u vezi, emitovanje će biti obustavljeno 22. avgusta.

U video snimku koji je obezbedio izvor, snimak TV ekrana, verovatno u ruskom domaćinstvu, prikazuje snimak ukrajinskih vojnika i ruskih žrtava. Glas na ruskom jeziku komentariše Sudžu - ruski grad u Kurskoj oblasti koji je zauzela Ukrajina - i gubitke Moskve.

- Od jutra 22. avgusta samo su Evroazija 360 i TV-3 delimično nastavile sa radom, dok je emitovanje ostalih i dalje blokirano - rekao je izvor.

Obe strane su naširoko koristile sajber napade tokom rata punog razmera.

Ranije u julu, HUR je preuzeo odgovornost za sajber napade na skoro 100 ruskih veb stranica koje podržavaju ratne napore Kremlja i, posebno, na brojne ruske banke i finansijske institucije.

Zauzvrat, ukrajinska Monobanka je ranije ove nedelje bila izložena dvodnevnom DDoS napadu.

(Kurir.rs/Kyiv Independent/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

10:09

UKRAJINCI U TEŠKOM STANJU, LINIJA FRONTA ĆE DOŽIVETI KOLAPS! Eksperti: Veliki gubici u Kurskoj oblasti RAŠTRKANI SU PO ŠUMAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja