"AMERIKA NUKLEARNA PRETNJA I STRATEŠKI RIZIK PO SVET" Peking besan na SAD, poručio da "NEĆE PRVI" upotrebiti svoj ATOMSKI ARSENAL
Foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia, Sergei Savostyanov / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

REAKCIJA NA STRATEŠKI PLAN BAJDENOVE ADMINISTRACIJE

"AMERIKA NUKLEARNA PRETNJA I STRATEŠKI RIZIK PO SVET" Peking besan na SAD, poručio da "NEĆE PRVI" upotrebiti svoj ATOMSKI ARSENAL

Planeta -

Kina je poručila da američko konstantno potenciranje teorije o "nuklearnoj pretnji iz Kine" Vašingtonu služi kao zgodno opravdanje za izbegavanje sopstvenih obaveza u pogledu nuklearnog razoružanja.

Global tajms prenosi da je Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu saopštilo da Amerika te tvrdnje na račun Kine koristi i za povećanje svog nuklearnog arsenala i težnju ka apsolutnoj strateškoj nadmoći.

Reakcija Kine je usledila nakon što su mediji u SAD objavili da je predsednik Džo Bajden odobrio nuklearni strateški plan koji je držan u strogoj tajnosti.

Navodi se da se njime po prvi put američka strategija atomskog odvraćanja okreće ka ka Kini kako bi se usredsredila na njeno navodno širenje nuklearnog arsenala. Podseća se da je Njujork tajms u utorak objavio da je Bajden dao odobrenje za ovaj dokument u martu nakon što je Pentagon poručio da veruje da će nuklearni arsenal Kine tokom naredne decenije po veličini i raznovrsnosti parirati američkom.

Bela kuća nikada nije javno saopštila da je Bajden odobrio revidiranu strategiju čiji je naziv "Smernice za primenu nuklearnog oružja", a čiji je cilj da pripremi SAD za moguće koordinisane nuklearne izazove iz Kine, Rusije i Severne Koreje.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Dokument koji se revidira na oko četiri godine čuva se u tolikoj tajnosti da ne postoji u elektronskoj formi, već se samo ograničen broj štampanih primeraka podeli pojedinim bezbednosnim zvaničnicima i vojnim komandantima iz Pentagona. Mao Ning, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, kazala je na konferenciji za medije da je u njemu Amerika označila Kinu kao "nuklearnu pretnju".

Si Đinping, predsednik Kine
Si Đinping, predsednik Kinefoto: Sergei Savostyanov / Sputnik / Profimedia

Ona je naglasila da je Peking veoma zabrinut zbog ovog izveštaja njujork tajmsa.

- Raspon kineskog nuklearnog arsenala nije na nivou američkog. Kina sledi politiku da "ne koristi prva" nuklearno oružje i uvek svoje nuklearne kapacitete drži na minimalnom nivou koji zahteva nacionalna bezbednost. Mi nemamo nameru da se angažujemo u bilo kakvom obliku trke u naoružanju sa drugima - kazala je Mao.

0685574756, nuklearno oružje
foto: Cigdem Simsek / Panthermedia / Profimedia

Ona je rekla da "nasuprot tome, Amerika poseduju najveći i najnapredniji nuklearni arsenal na svetu".

- I pored toga, ona ne odustaje od politike da prva upotrebi nuklearno odvraćanje i uložila je velika sredstva u unapređenje svoje nuklearne trijade i bezobzirno osmišljavala strategije nuklearnog odvraćanja usmerene protiv drugih. Amerika je ta koja je primarni izvor nuklearne pretnje i strateških rizika u svetu - zaključila je Mao.

Bela kuća: Strateški plan nije odgovor na pojedinačnu zemlju ili pretnju

Iz Bele kuće je, nakon što je Njujork tajms objavio tekst o Bajdenovom odobrenju nuklearnog strateškog plana, poručeno da on nije odgovor na pojedinačnu zemlju ili pretnju.

Rojters navodi da su SAD konstantno ukazivale na narastanje kineskog nuklearnog arsenala. U godišnjem izveštaju Pentagona objavljenom prošlog oktobra navedeno je da Kina poseduje više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava, a da će njihov broj do 2030. verovatno narasti na više od 1.000 komada.

(Kurir.rs/The Global Times/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

05:05

DOČEK SIJA ĐINPINGA U BEOGRADU: Svečanost ispred Palate Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track