IZRAELSKA VOJSKA: Preuzeli smo potpunu kontrolu u Rafi, uništeno preko 150 podzemnih tunela
Foto: AP Hatem Alij

IZRAELSKA VOJSKA: Preuzeli smo potpunu kontrolu u Rafi, uništeno preko 150 podzemnih tunela

Planeta -

“Izrael je porazio brigadu grupe Hamas u oblasti Rafa, koja se nalazi u južnom pojasu Gaze”, saopštio je u sredu ministar odbrane Joav Galan tokom posete granici između Gaze i Egipta.

“Brigada Rafa je poražena, a više od 150 tunela je uništeno u ovom regionu“, rekao je izraelski ministar. On je poručio trupama da se u narednom periodu fokusiraju na uništavanje preostalih tunela na granici između pojasa Gaze i Egipta.

Izrael je u maju stigao do Rafe, uprkos masovnim međunarodnim kritikama, sa ciljem da uništi palestinsku militantnu organizaciju u toj oblasti. Oko milion izbeglica je bilo nagurano u grad, ali su od tada napustile Rafu.

Izraelske snage su takođe zauzele granični prelaz Rafa za Egipat, poznat kao Filadelfijski koridor.

Izrael, Izraelska vojska
foto: Shutterstock

Ova zona, duga 14 kilometara, smatra se jednim od najspornijih pitanja u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas zahteva potpuno povlačenje Izraela iz pojasa, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira da Izrael mora da nastavi da kontroliše koridor čak i nakon prekida vatre kako bi sprečio šverc oružja.

U sredu je američki predsednik Džo Bajden ponovio svoj poziv na prekid vatre u telefonskom razgovoru sa premijerom Netanjahuom. Njih dvoje su takođe razgovarali o “aktivnim i tekućim” naporima SAD da podrže odbranu Izraela.

Takođe u sredu, izraelska vojska je zatražila od Palestinaca u malom delu humanitarne zone u centralnom pojasu Gaze, Deir al-Balah, da napuste region uoči nove vojne operacije koja je tamo planirana.

Ova humanitarna zona koju je Izrael odredio već je smanjena kako izraelske snage napreduju u svojim kopnenim operacijama protiv militanata Hamasa. Izraelski mediji prenose da ta oblast trenutno iznosi 42 kvadratna kilometra, što je 11 odsto Pojasa Gaze.

Izraelska vojska, Izrael
foto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia

Rat, koji sada traje 321. dan, pokrenut je napadom Hamasove vojne snage na jugu Izraela 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.199 ljudi, uglavnom civila, prema podacima zasnovanim na zvaničnim izraelskim podacima.

Od 251 otetog koji je tog dana odveden u enklavu, za 105 se veruje da se još uvek drže kao taoci u Pojasu Gaze, ali je izraelska vojska proglasila njih 34 mrtvima.

Od tada je više od 40.200 Palestinaca ubijeno u velikim izraelskim vojnim operacijama odmazde u Pojasu Gaze, koje su izazvale ogromna razaranja, saopštilo je Hamasovo ministarstvo zdravlja. Ministarstvo ne precizira koliko je žrtava civila, a koliko boraca, ali UN naglašava da su među njima najviše bile žene i deca.

Prema zvaničnim podacima iz izraelskih oružanih snaga, 333 njihova pripadnika poginula su u ratu u Pojasu Gaze od početka kopnenih operacija 27. oktobra.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track