OPASNO: NATO dovodi oklopnu brigadu na 100 km od ruske granice
Foto: Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia, U.S. Army / Zuma Press / Profimedia, Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

OPASNO: NATO dovodi oklopnu brigadu na 100 km od ruske granice

Planeta -

Mikeli grad u Finskoj sa više od 52.000 stanovnika koji se nalazi na 100 km od granice sa Rusijom uskoro će biti uspostavljena vojna baza NATO pakta u kojoj će biti brigada jačine 4.000-5.000 vojnika koji će imati zadatak da pomognu finskoj armiji kako bi zaštitili Finsku od potencijalnog napada Rusiji.

Inače u sastav ove brigade ući će vojnici švedske i norveške armije.

Kako je naveo finski list Iltalehti Finska i NATO pakt će obavestiti javnost o aktivnostima ove baze početkom jeseni i napominje se da su odluke već donete.

Inače baza u Mikeliju delovaće pod komandom NATO u bazi Norfolku na istočnoj obali Sjedinjenih Država.

Kako se navodibiće formirana oklopna brigada NATO za zaštitut Finske i da će naoružanje država koje će biti deo ove brigade biti uskladišteno u Finskoj.

Zeleno svetlo za ovu bazu i brigadu dale su Odbrambene snage Finske i državni vrh da je potrebno prisustvo vojnika iz zemalja NATO-a na finskom tlu radi jačanja preventivnog odvraćanja, a u tu svrhu brigada će imati oklopna vozila.

Osim vojske i oklopne tehnike u Finskoj će biti prisutni i oficiri i vojnici NATO u sastavu ove brigade koji čuvati i održavati naoružanje i brinuti se o logistici. U početku će biti bataljon od oko 800 vojnika.

NATO smatra snažnu jedinicu kopnenih snaga, ranga brigade kao borbenu jedinicu sposobnu za udare, koja ima preventivno dejstvo. Pored sopstvenih odbrambenih snaga ovih zemalja, Estoniju, Letoniju i Litvaniju štite i NATO brigade kopnenih snaga.

Finska Vojska
foto: Profimedia

Brigada bi postala odmah aktivna “A” sastava ako bi Rusija počela da na rusko-finskoj granici prikupnja vojsku u blizini granice i NATO bi mogao brzo da prebaci celu brigadu na finsko tlo.

Osim toga u bazi su spremni smeštajni kapaciteti.

Kako se navodi cilj je da baza bude snažan preventivni faktor odvraćanja.

Brigada je prvenstveno formirana radi jačanja odbrane Severne Finske. Vojnici NATO-a su smešteni u, na primer, Ivalu, Sodankili i Rovanijemiju. Važna mesta za održavanje i logistiku brigade su luka Kemi, železnička veza Norveške i Švedske do Tornija i aerodrom Rovaniemi.

Mikeli je dom takozvanog podštaba NATO-a visoke spremnosti, koji je operativno spreman za danonoćnu akciju. Kopnenim operacijama NATO-a u nordijskim zemljama će se upravljati iz Etele Savo. Za vreme mira, štab planira i sprovodi aktivnosti obuke NATO-a u regionu.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track