DEVOJČICA (4) UMRLA KOD ZUBARA Anestezilog joj dao zatrovan lek, nikada se nije probudila: "Krv joj je curila iz usta i nosa..."
Foto: Shutterstock

suđenje anesteziologu u nemačkoj

DEVOJČICA (4) UMRLA KOD ZUBARA Anestezilog joj dao zatrovan lek, nikada se nije probudila: "Krv joj je curila iz usta i nosa..."

Planeta -

Anesteziolog je optužen da je devojčici (4) dao sedativ koji je uzrokovao njenu smrt nekoliko sati kasnije. To mu nije bio ni poslednji prestup, prenose mediji.

Doktor Džerald V. (67) nije želeo sam da daje izjavu tokom suđenja. Umesto toga, anesteziolog je naterao svog advokata da pročita sažetu izjavu koja je trebalo da objasni smrt devojčice: „Mora da sam napravio nesvesne greške u higijeni.

- Nesvesno? Teško - piše Bild

„Svi špricevi su stavljeni u kutiju za ručak“, rekla je Dženifer P. (39), majka Emilije (4), kojoj je ubrizgana injekcija, a anesteziolog je optužen za telesne povrede koje su za posledicu imale smrt.

28. septembar 2021 Emilija je morala da ide kod zubara. Imala karijes i plašila se bušilice. Njena majka odlučuje da se leči pod anestezijom u ordinaciji u Kronbergu koja je specijalizovana za pedijatrijsku stomatološku hirurgiju.

Ono što Dženifer P. nije znala je da je, prema navodima tužilaštva, anesteziolog tog dana već povredio troje dece kontaminiranim anesteticima. Džeremi V. (5) i Ana-Marija K. (4) doživeli su septički šok nakon buđenja, neki od njih u kritičnom stanju. Ares K. (4) dobio groznicu nakon buđenja i trovanje krvi.

Ali je doktor taj dan nastavi da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo. U 15 časova Emilija je sela u stolicu. Prema navodima tužilaštva, flaša sa anestetikom koju je doktor koristio bila je predugo otvorena i kontaminirana je gljivicom i dvema bakterijskim kulturama.

Napunjeni špricevi za anestetiku bili su u kutiji za ručak. Kada Emilijina majka i baka iznenađeno pitaju, doktor ih umiruje da je sve to normalno.

Tretman je trajao tri sata. Nakon toga, majka i baka su uzalud čekale u sobi za oporavak, a onda su uletele su u sobu za tretman. Njihova ćerka se nije osećala dobro. Karotidna arterija je bila otečena. Brzo je disala i puls joj je bio 170, ali ih je doktor ponovo uverio da je sve normalno.

Oko 22 sata Emilija je počela da pljuje krv, a doktor daje detetu drugu opštu anesteziju. Baka Luisa S. kaže da je doktor rekao je da će se dete onda samo probuditi. - Anesteziolog je pokušao da joj gurne cevčice u nos - kaže njena baka.

- Ali bile su preširoke. Smeđa krv je curila iz njenih usta i nosa - dodala je.

U 1 sat posle ponoći doktor je odustao. Lekari hitne pomoći i bolničari ulaze u ordinaciju i viču da anesteziolog odmah skine ruke sa deteta.

Emilija je umrla dva sata kasnije.

Međutim, sledećeg jutra, Gerald V. je ponovo u akciji. U južnom Hesenu, on daje kontaminirani anestetik Lenartu V. (5). Ovaj dečak se takođe ozbiljno razboleo.

Suđenje se nastavlja, a anesteziologu preti višegodišnja zatvorska kazna.

Kurir.rs/Bild

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track