"TRAMP U PANICI, IZGUBIĆE PODRŠKU KLJUČNIH BIRAČA!" Eksperti: Krenuo rizičnom strategijom - mlađi birači sve više podržavaju Haris
Foto: Shutterstock/Profimedia

kurir televizija

"TRAMP U PANICI, IZGUBIĆE PODRŠKU KLJUČNIH BIRAČA!" Eksperti: Krenuo rizičnom strategijom - mlađi birači sve više podržavaju Haris

Planeta -

U jeku predizborne kampanje za predsedničke izbore u SAD, Donald Tramp, republikanski kandidat, ponovo je izazvao buru izjavama o mogućnosti Trećeg svetskog rata ako demokratska kandidatkinja Kamala Haris preuzme Belu kuću.

Ova tvrdnja, kao i njegove druge kontroverzne izjave, postavljaju pitanje: da li Trampova kampanja ugrožava stabilnost američkog društva?

Donald Tramp
foto: AP Wilfredo Lee, AP Julia Nikhinson

O ovoj temi govorili u jutarnjem programu Kurir televizije, glumac Dejan Jelača i prof. dr Dragoljub Kojčić, politički filozof.

Jelača se uključio u jutarnji program iz Njujorka gde je istakao:

- Trampova kampanja trenutno deluje kao da je u panici. Uprkos njegovom uverenju da će pobediti, njegova retorika je postala sve radikalnija, što uključuje teorije zavere i oštre napade na Kamalu Haris. On je, na primer, naziva 'ludom levičarkom' i 'najglupljom potpredsednicom u istoriji', što su izuzetno uvredljive kvalifikacije. Ovakav pristup može ga koštati podrške kod neopredeljenih glasača.

Dejan Jelača, Dragoljub Kojčić
foto: Kurir televizija

Jelača dalje navodi da Trampov tim očigledno prepoznaje opasnosti ovakvog pristupa, jer su njegovi saradnici nedavno apelovali na njega da promeni strategiju i smanji agresivnu retoriku.

- Ako se ne desi promena, Tramp rizikuje da izgubi podršku ključnih birača, posebno onih koji još nisu odlučili za koga će glasati - dodaje Jelača.

Prof. dr Dragoljub Kojčić, politički filozof, pružio je širu perspektivu, analizirajući trenutnu situaciju iz istorijskog konteksta američke politike.

- Američki izbori su uvek bili složeni i ispunjeni tenzijama, ali ono što sada gledamo je sukob dve suštinski različite vizije Amerike. Tramp predstavlja konzervativnu, tradicionalističku Ameriku koja se protivi promenama koje donosi moderna politika, dok Kamala Haris i njeni saveznici promovišu progresivnu agendu koja uključuje podršku slavnih ličnosti i promene u društvenim normama.

Dejan Jelača, Dragoljub Kojčić
foto: Kurir televizija

Kojčić je posebno naglasio značaj podrške koju Haris dobija od uticajnih osoba poput Mišel Obame i Oprah Vinfri.

- Ta podrška nije samo simbolična, ona prenosi autoritet i uticaj na šire biračko telo. Ovo je posebno važno u društvu koje sve više vrednuje estradni aspekt politike - rekao je Kojčić.

Trampova strategija, prema mišljenju Kojčića, počiva na pokušaju da se predstavi kao branitelj tradicionalnih vrednosti protiv onoga što on vidi kao pretnju od strane "estradnih" političara poput Haris.

- Međutim, takva strategija nosi rizik da otuđi mlađe i progresivnije glasače, koji sve više podržavaju Haris - upozorava Kojčić.

Dejan Jelača, Dragoljub Kojčić
foto: Kurir televizija

U završnom delu gostovanja, Jelača je naglasio koliko su važni predstojeći meseci za obojicu kandidata.

- Više od 70 dana je ostalo do izbora, i u tom periodu može se dogoditi mnogo toga. Tramp mora da promeni svoju strategiju ako želi da privuče nezavisne i neopredeljene glasače, dok Haris nastavlja da gradi svoju podršku među ključnim grupama poput žena, Afroamerikanaca i latinoameričkih birača.

15:20

TRAMP U PANICI, IZGUBIĆE PODRŠKU KLJUČNIH BIRAČA! Eksperti: Krenuo rizičnom strategijom - mlađi birači sve više podržavaju Haris

Kako se izbori približavaju, američka javnost će biti svedok jedne od najintenzivnijih i najprljavijih kampanja u istoriji. Dok Tramp pokušava da ponovo osvoji Belu kuću svojom radikalnom retorikom, Haris i demokrati se fokusiraju na teme koje direktno pogađaju američke građane, poput ekonomije, zdravstvenog osiguranja i prava na abortus.

Ishod ove borbe između konzervativizma i progresivizma neće oblikovati samo američku politiku u narednim godinama, već i njen uticaj na globalnoj sceni.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:10

DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA! Eksperti: Postoji način da se trka izjednači? Mišel Obama je KLJUČNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja