NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U ZEMLJE EU OD 10. NOVEMBRA: Pečati na graničnim prelazima ODLAZE U PROŠLOST za građane Zapadnog Balkana
Foto: Shutterstock

izmene

NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U ZEMLJE EU OD 10. NOVEMBRA: Pečati na graničnim prelazima ODLAZE U PROŠLOST za građane Zapadnog Balkana

Planeta -

Evropska unija potvrdila je da od 10. novembra počinje sa radom novi sistem ulaska i izlaska u zemlje šengenskog prostora!

Agencija za identifikaciona dokumenta (IDEEA) Bosne i Hercegovine pojasnila je nova pravila ulaska u Evropsku uniju koja će ubuduće važiti za građane Zapadnog Balkana. Navedeno je da će izmene obuhvatiti šezdesetak zemalja čiji će građani imati drugačiji način prelaska granice u zemlje EU. Putnici će na granici morati da predaju biometrijske podatke poput otisaka prstiju i fotografije lica.

Glavne promene uključuju uvođenje Evropskog sistema ulaska/izlaska (EES) i Evropskog sistema informacija i autorizacije putovanja (ETIAS).

- Sistem EES služi za praćenje vremena i mesta boravka u EU kako bi se osiguralo da putnici ne borave duže od 90 dana u periodu od šest meseci. Prilikom prvog prelaska granice uzimaće se biometrijski podaci čime se eliminiše potreba za unošenjem pečata u pasoše na graničnom prelazu. To smanjuje rizik od zloupotrebe identiteta i omogućava nosiocima putnih isprava koji često prelaze granicu da izbegnu čestu zamenu pasoša zbog popunjenosti svih strana pečatima - navodi Agencija za identifikaciona dokumenta.

ETIAS sistem je takođe onlajn formular u kome se unose podaci o putnoj ispravi i mestu boravka uz dodatnu taksu u iznosu od sedam evra. Formular će važiti do tri godine ili do zamene putne isprave.

Evropska unija planira da pokrene EES sistem do 10. novembra dok će ETIAS sistem profunkcionisati sredinom 2025. godine.

Putnici koji poseduju putne isprave najnovije generacije s potpunom biometrijom moći da će koriste nove tehnologije. S obzirom da su novi obrasci u onlajn formi IDDEEA očekuje povećanu potrebu za korišćenjem zvaničnog elektronskog potpisa.

Nove mere imaju za cilj da otežaju kriminalcima ili teroristima ulazak u Evropsku uniju s lažnim pasošima.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

08:54

NACIONALNI INTERES SRBIJE JE DA BUDEMO PUNOPRAVNI ČLAN EU! Premijer Srbije za Kurir: Nećemo promeniti odnos sa Rusijom i Kinom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja