NATO BAZA U NEMAČKOJ OSTAJE U STANJU VISOKE PRIPRAVNOSTI: Obaveštajni podaci pokazuju na potencijalnu PRETNJU OD RUSIJE?!
Foto: hristoph Reichwein / AFP / Profimedia

NATO BAZA U NEMAČKOJ OSTAJE U STANJU VISOKE PRIPRAVNOSTI: Obaveštajni podaci pokazuju na potencijalnu PRETNJU OD RUSIJE?!

Planeta -

Vazdušna NATO baza u nemačkom gradu Gajlenkirhenu i danas ostaje u stanju povišene pripravnosti, izjavila je portparolka baze nakon što je tokom noći podignut nivo bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju.

Ona je potvrdila da baza ostaje u drugom stepenu povišene pripravnosti poznatom i kao “nivo Čarli”, od moguća četiri, prenosi Rojters.

NATO, NATO Logo
foto: Shutterstock

Portparolka baze je rekla da ova NATO baza, u kojoj je smeštena flota aviona AWACS za nadgledanje, iz predostrožnosti radi sa minimalnim brojem osoblja, a da se operacije nastavljaju kako je planirano.

Kako je dodala, to nema veze sa incidentom od prošle nedelje kada je nivo bezbednosti u bazi u blizini Kelna bio na kratko podignut dok je ispitivana moguća sabotaža na vodovodu.

Istog dana baza u Gajlenkirhenu je prijavila mogući neovlašćeni ulazak na njenu teritoriju, nakon čega je teren kompletno pretražen.

NATO je ranije upozorio na kampanju "neprijateljskih aktivnosti Rusije, uključujući akte sabotaže i sajbernapade", navodi Rojters.

Kurir.rs/Rojters

Bonus video:

12:31

NATO SPROVEO OPERACIJU ŠPIJUNAŽE SRBIJE? Lutovac izneo šok tvrdnje: Koristili su letelicu Artemis, a OVO IH JE ZANIMALO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track