Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi obustavio je predsedničku kampanju i podržao republikanca Donalda Trampa.

Kenedi je rekao da se sastao sa Trampom i njegovim pomoćnicima nekoliko puta i da su se složili oko pitanja poput bezbednosti granica, slobode govora i okončanja ratova, piše Rojters.

"Još ima mnogo pitanja i pristupa oko kojih i dalje imamo veoma različite stavove. Ali mi smo usklađeni oko drugih ključnih pitanja", rekao je on na konferenciji za novinare.

Kenedi je rekao da će ukloniti svoje ime sa glasačkih listića u 10 država, koje će verovatno odrediti ishod izbora, ali da će ostati kao kandidat u drugim državama.

Bivši predsednik Donald Tramp zahvalio je Robertu F. Kenediju Mlađem na podršci i najavio da će otputovati u Arizonu, gde se očekuje da će biti i Kenedi.

"Želim da se zahvalim Bobiju, to je bilo veoma lepo. On je sjajan momak, poštuju ga svi", poručio je Tramp, prenosi CNN.

xxxx01-epa-erik-s-lesser-copy2.jpg
EPA/Erik S Lesser, AP/John Locher 
foto: EPA/Erik S Lesser, AP/John Locher

Podsetimo, nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi rekao je danas da obustavlja kampanju za predsedničke izbore u SAD, ali ne i da je završava dodajući da podržava republikanca Donalda Trampa na izborima 5. novembra, preneo je Rojters.

"Ne okončavam svoju kampanju, jednostavno je obustavljam, a ne završavam. Moje ime će ostati na glasačkim listićima u većini saveznih država", rekao je on na skupu u Arizoni.

Kenedi je ušao u trku u aprilu 2023. godine, kao izazivač Džozefa Bajdena za demokratsku nominaciju, ali je izgubio i odlučio da se kandiduje nezavisno.

U novembru 2023. godine, u anketi Rojtersa/Ipsosa, Kenedi je imao podršku od 20 odsto Amerikanaca, u trci sa Bajdenom i Trampom.

U februaru 2024. godine tokom Superbola objavio je izborni spot, u kojem je spomenuo svog oca, američkog senatora Roberta F. Kenedija, i strica, nekdašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija, što je izazvalo ogorčenje među mnogim članovima njegove porodice, koji su osudili njegovu kampanju.

Neko vreme su izborni štabovi Bajdena i Trampa pokazivali znakove da su zabrinuti da bi Kenedijeva kampanja mogla privući dovoljno podrške da promeni ishod izbora, navodi britanska novinska agencija.

Kurir.rs/Rojter/Preneo: P. P.