Političar mahom nepoznat široj javnosti naglo je izbio u prvi plan jer se spekuliše da je za pregovaračkim stolom dogovoreno da postane novi premijer Francuske!

Karim Buamran, političar iz redova Socijalističe stranke, doživeo je iznenadni nalet publiciteta tokom Olimpijskih igara koje su delimično održane u pariskom predgrađu Sent Uanu gde je izabran za gradonačelnika 2020. godine.

Njegov profil, koji je daleko od uobičajenih diskursa levice, intrigira i izaziva interesovanje. Buamran često šeta ulicama i održava direktnu vezu sa svojim biračima za razliku od ostalih političara. Bliskost sa ljudima iz Sent Uana je u suprotnosti sa odvojenošću od građana koju javnost primećuje kod mnogih lidera levice.

- Jedina stvar koju delim sa Barakom Obamom je da smo obojica levoruki - šali se Karim Buamran u intervjuu za Figaro.

x01-epa-thomas-samson--pool.jpg
EPA/Thomas Samson Pool 
foto: EPA/Thomas Samson Pool

Nadimak "Obama sa Sene" dobio je zbog uspešne karijere na francuskoj političkoj sceni. Buamran, koji je rođen 1973. godine od roditelja marokanskih imigranata, vremenom je postao jedna od ličnosti francuske levice o kojima se najviše priča.

- Nemam ličnih ambicija i Jelisejska palata mi ništa nije predložila - navodi političar.

Buamran, ipak, ostavlja otvorenu mogućnost prihvatanja ponude da bude premijer, ukoliko do nje dođe, ali samo pod uslovom da ima podršku politike svoje porodice.

OTAC NEPISMEN

Buamranov put je krenuo od skromnih društvenih slojeva. Odrastao je u radničkoj četvrti Senu Uana gde je njegov otac, nepismeni građevinski radnik, mukom izdržavao porodicu.

Od ranog detinjstva Karim - dete imigranata - isticao se svojom rešenošću da stvori bolju budućnost. Provodio je subote u bibliotekama proučavajući klasične knjige i novine i upijajući kulturu kroz filmove i muziku. To iskustvo je oblikovalo njegov karakter i usadilo mu duboko verovanje u moć znanja i obrazovanja.

x02-epa-thomas-samson--pool.jpg
EPA/Thomas Samson Pool 
foto: EPA/Thomas Samson Pool

Buamran je studirao ekonomiju i evropsko pravo i započeo svoju karijeru u novoj oblasti sajber bezbednosti. Njegovi profesionalni uspesi dali su mu priliku da putuje u različite zemlje, posebno u SAD, gde je prvi put doživeo, kako kaže, priznanje za svoje kvalifikacije. Njegovo međunarodno iskustvo doprinelo je razvoju širokog pogleda na svet koji danas karakteriše njegove političke pozicije.

Njegova politička karijera uzletela je 1995. godine kad je izabran u opštinsko veće Sent Uana. Bio je član Komunističke partije da bi se nakon 20 godina pridružio socijalistima gde je pokazao sve svoje liderske sposobnosti.

Njegovo uspešno upravljanje Olimpijskim igrama u Parizu i privlačenje investicija i kompanija kao što je Tesla učvrstili su njegovu reputaciju sposobnog lidera.

Buamran je oženjen i ima troje dece.