OVO JE JANUŠ KOJI JE PRVI PRIMIO NOVU VAKCINU PROTIV RAKA PLUĆA: Naučnici veruju da su otkrili REVOLUCIONARNI TRETMAN kancera
Foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

ne krije optimizam

OVO JE JANUŠ KOJI JE PRVI PRIMIO NOVU VAKCINU PROTIV RAKA PLUĆA: Naučnici veruju da su otkrili REVOLUCIONARNI TRETMAN kancera

Planeta -

Januš Rač (67) iz Velike Britanije postao je prvi pacijent koji je primio novu vakcinu protiv raka pluća!

Rač je sa velikim optimizmom učestvovao u eksperimentu, a ako sve bude kako treba, to bi mogao da bude početak revolucionarnog tretmana.

- Ja sam naučnik i jasno mi je da nauka može da napreduje samo ako ljudi pristanu da učestvuju u ovakvim programima. Radim u oblasti veštačke inteligencije i otvoren sam za isprobavanje novih stvari. Nadam se da će se vakcina boriti protiv ćelija raka i da će se tretman pokazati efikasnim - rekao je Rač koji živi u Londonu.

Rač je i ranije pokazao da ima značajne rezerve volje. To se videlo i pre osam godina kada je trčao maraton u Atini. Sada ima cilj da istrči maraton u Londonu za tri godine.

Vakcinu, koja je dizajnirana da podstakne imuni sistem da prepozna i bori se sa ćelijama raka, primio je u utorak u Univerzitetskoj bolnici u Londonu. To je prvi put da je tretman nemačke biotehnološke kompanije BioNTech testiran na pacijentu sa rakom.

Rač je primio šest injekcija u roku od pola sata i svaka je sadržala drugačiji genetski materijal. Dobijaće vakcinu jednom sedmično sledećih šest nedelja i zatim jednu vakcinu na svake tri nedelje.

Vakcina, poznata kao BNT116, dizajnirana je da cilja na nemaloćelijski karcinom pluća (NSCLC), od koga boluje Rač, a koji je inače i najčešći tip raka pluća. Ideja je da eliminiše ćelije raka i istovremeno spreči njihovo ponavljanje tako što će trenirati imuni sistem da prepozna ćelije raka i napadne ih.

Kliničko ispitivanje faze 1, koja je prva studija BNT116 na ljudima, počelo je u 34 istraživačke institucije u sedam zemalja: Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Turskoj.

Januš Rac
foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Ukupno oko 130 pacijenata, među kojima su pacijenti kojima je kancer otkriven u ranoj fazi i pacijenti sa metastazama, dobiće vakcinu uz imunoterapiju.

Vakcina koristi mesindžer RNK (mRNA) poput vakcina za kovid-19 i funkcioniše tako što obezbeđuje imunološkom sistemu markere raka iz MRSA kako bi obučio telo da napada ćelije raka koje eksprimiraju te markere. Cilj je da se pojača odgovor imunog sistema na rak, a da zdrave ćelije ostanu netaknute za razliku od hemoterapije.

Britanski list Gardijan navodi da vakcinisanje Rača "kritična prekretnica" za studiju.

Stručnjaci, kao što je profesor onkologije Siob Ming Li sa Univerzitetskog koledža u Londonu, podvlače za Gardijan da je posredi početak "veoma uzbudljive nove ere" u istraživanju raka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track