Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskižestoko je izvređao ruskog lidera Vladimira Putina u poruci povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine.

Zelenski je snimio video poruku u Sumskoj oblasti kod reke Psel odakle je počeo napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast.

- Ukrajinci uvek vraćaju svoje dugove, onaj ko je poželeo katastrofu našoj zemlji, dobiće katastrofu kod svoje kuće i to sa kamatom. Onaj ko hoće da seje zlo na našoj zemlji, požnjeće plodove zla na svojoj teritoriji. Ovo nije proročanstvo, nije likovanje, nije slepa osveta... Ovo je obrazac za zlo i njegovo lansiranje je počelo nedaleko od mesta gde snimam ovaj apel - rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je ruskog predsednika Putina nazvao "bolesnim dedom" sa Crvenog trga i naglasio da će Ukrajina vratiti svoje teritorije.

- Nećemo dozvoliti da se zemlja na kojoj se vijori plavo-žuta zastava pretvori u sivu zonu. Bolesni deda sa Crvenog trga, neprestano preteći crvenim dugmetom, neće nam diktirati svoje crvene linije - rekao je Zelenski. Ukrajinski predsednik je izneo još niz uvreda dok portal Strana primećuje da je poruka za godišnjicu nezavisnosti održana u najstrožem mogućem tonu prema Ruskoj Federaciji.

- Ukrajinsko pravoslavlje napravilo je korak ka oslobođenju od moskovskih đavola - rekao je Zelenski aludirajući na zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve.

Zelenski je inače potpisao nacrt zakona o zabrani delovanja verskih organizacija povezanih sa Rusijom i to posebno kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Rada je u utorak usvojila zakon koji omogućava zabranu UPC koja je najveća hrišćanska denominacija i zajednica vernika u zemlji. Ukrajinska pravoslavna crkva imaće devet meseci da prekine svake veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja.