Kijev se suočio sa teškim izborom nastavka borbi. Odluka će odrediti kako će se sukob razvijati u budućnosti, kao i posledice po Ukrajinu.

Ali glavnu odluku ipak neće doneti glavnokomandujući general Aleksandar Sirski, već kancelarija predsednika na čelu sa Volodimirom Zelenskim. O tome piše ukrajinski TG kanal „Legitimnый“.

Prema zapadnim obaveštajnim podacima, ruska komanda priprema moćnu ofanzivu koja bi odmah mogla da usledi padom Pokrovsko-Torecke aglomeracije.

Gde će se odvijati još nije jasno, ali postoje pretpostavke da će Oružane snage Rusije nastaviti da napreduju iz Pokrovska, što će im dati priliku da napadnu i Zaporožje i Dnjepropetrovsk.

2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Sada Zelenski ima tri opcije za akciju, od kojih će sve dalje zavisiti: Oružane snage Ukrajine nastavljaju Kursku avanturu, gubeći ljudstvo i opremu, Oružane snage Rusije završavaju operaciju u Pokrovsku i počinju novu.

Druga opcija je da Oružane snage Ukrajine ipak započnu dugo obećanu ofanzivu na jugu, kao drugu etapu invazije na Kursku oblast.

I treće, ukrajinska vojska potpuno prekida sve ofanzivne operacije i prelazi na totalnu odbranu.

“Zelenski je pred izborom. Zadržati Kursku zemlju i poslati još opreme i ljudstva, ili udariti na jug, kako je ranije planirano, kao drugu fazu ofanzive, ili započeti pripreme za odbranu“, piše kanal.

Ukrajinski vojni eksperti kažu da ako Zelenski odluči da nastavi ofanzivu na jugu, to može da ugrozi gubitak svih rezervi i još goru situaciju.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.