UKRAJINCI NAPREDUJU U INVAZIJI NA KURSK: Trupe Kijeva nadiru u blizini Sudže (MAPA)
Foto: Shutterstock

UKRAJINCI NAPREDUJU U INVAZIJI NA KURSK: Trupe Kijeva nadiru u blizini Sudže (MAPA)

Planeta -

Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW), analizirajući prikupljene podatke, potvrdili su napredovanje ukrajinskih trupa u blizini grada Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti.

"Ukrajinske snage nastavile su marginalno da napreduju blizu Sudže usred nastavka ukrajinskih operacija u Kurskoj oblasti 23. augusta", navodi se.

Geolokacijski snimci objavljeni 22. avgusta pokazuju da su ukrajinske snage nedavno napredovale dalje u južnom delu Ruskaja Konopelka (istočno od Sudže).

Ruski vojni bloger tvrdi da su ukrajinske snage takođe napredovale severno od Martynovke (severoistočno od Sudže) duž puta R-200 Sudža-Sukhodolovka.

Ruski izvori takođe su naveli da postoje protivrečni izveštaji o borbama istočno od Sudže u području Samoryadova i Kozyrevka, ali da mobilne skupine ukrajinskih trupa verovatno deluju u tom području.

Neki ruski blogeri tvrdili su da su ukrajinske trupe takođe napredovale severno od Martynovke (severoistočno od Sudže).

Takođe su primetili da su ruske trupe ponovo zauzele Spalnoye i Krupets (oba jugoistočno od Sudže), iako je situacija u tom području i dalje nejasna.

Institut za proučavanje rata, mapa, Kursk
foto: Institut za proučavanje rata

Isti blogeri su rekli da su ruske trupe odbile ukrajinski mehanizirani napad veličine voda u blizini Aleksandrovke (severoistočno od Koreneva).

Jedan od tih blogera tvrdio je da su 23. augusta ruske trupe ponovno zauzele položaje zapadno od Koreneva, sugerišući da su ukrajinske snage nedavno delovale zapadno od sela.

Ruski izvori naglasili da su se 22. i 23. avgusta borbe nastavile duž cele crte dodira u Kurskoj oblasti.

Sabrina Singh iz Pentagona, rekla je da SAD stiču bolje razumevanje ciljeva Ukrajine u Kurskoj oblasti i napomenula da Ukrajina tamo želi uspostaviti tampon zonu.

Singh je dodao da SAD još uvek radi na utvrđivanju na koji način tampon zona ispunjava strateške ciljeve Ukrajine i da SAD nastavlja davati materijal za podršku ukrajinskim potrebama na bojnom polju.

Objasnila je da trenutna američka ograničenja na sposobnost Ukrajine da koristi američko oružje za napade na vojne ciljeve u ruskom pograničnom području dopuštaju ukrajinskim snagama da uzvrate vatru u odbrani od ruskih napada preko granice, uključujući i Kursku oblast.

Kurir.rs/Telegraf/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track