UKRAJINCI PRVI PUT UPOTREBILI NOVO ORUŽJE! Zelenski otkrio - "Paljanica" POGODILA RUSE: Letelica obavijena VELOM MISTERIJE (FOTO)
Foto: Printscreen/East2West, Shutterstock/Facebook

UKRAJINCI PRVI PUT UPOTREBILI NOVO ORUŽJE! Zelenski otkrio - "Paljanica" POGODILA RUSE: Letelica obavijena VELOM MISTERIJE (FOTO)

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da je Ukrajina prvi put upotrebila novo oružje - raketni dron Paljanica.

- Neprijatelj je poražen - rekao je ukrajinski predsednik, ne precizirajući gde su Rusi pogođeni, kao ni kakve su gubitke pretrpeli.

Ubrzo je u kratkom obraćanju novinarima Zelenski otkrio detalje u vezi sa projektom Paljanica, koje je ranije najavio.

Sudeći po onome što je Zelenski rekao, ovo oružje još nije korišćeno za nanošenje udara na teritoriju Ruske Federacije – trenutno se samo testira.

- Ukrajinski raketni program uključuje klaster koji se zove "Paljanica". Danas je testiran prvi element, raketni dron koji je mnogo brži od naših dalekometnih dronova. I moćniji. To su svi detalji koje danas mogu da vam otkrijem - rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je takođe dodao da će Ukrajina praviti "moćne rakete dugog dometa".

Na društvenim mrežama su objavljene fotografije drona za koje se tvrdi da predstavljaju "Paljanicu", mada još uvek nema nikakve potvrde o izgledu letelice.

Prema pisanju ukrajinskog sajta "Militarnyi", Paljanica je najverovatnije dron opremljen mlaznim motorom i snažnom bojevom glavom.

Isti sajt piše da je u januaru ove godine novi udarni dron na mlazni pogon izvršio svoj prvi let, ali još uvek nije potpuno jasno da li je u pitanju "Paljanica".

Paljanica je inače vrsta ukrajinskog hleba, a reč se koristi kao šibolet - znak raspoznavanja.

Naime, kada Ukrajinci žele da provere da li neko od detinjstva govori ukrajinski, traže mu da izgovori reč paljanica, pošto je ruskojezičnom stanovništvu navodno teško da je pravilno izgovore.

(Kurir.rs/Strana/Militarnyi/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track