Američki tehnološki mogul i vlasnik X, Ilon Mask, brzo je reagovao na vest o hapšenju valsnika kanala Telegram Pavela Durova u Francuskoj, i na svojoj platformi odmah pokrenuo kampanju za njegovo oslobađanje.

Pavel Durov (39) uhapšen je sinoć po sletanju privatnog aviona na pistu aerodroma Le Burže. Francuske vlasti su izdale nalog za njegovo hapšenje na osnovu preliminarne istrage koju je vodila nacionalna policija (OFMIN).

Pretpostavlja se da je putovao iz Azerbajdžana. Durov bi trebalo već danas da izađe pred istražnog sudiju koji će odlučiti hoće li ga poslati u pritvor, a procene upućenih u slučaj su da šanse za njegovo puštanje na slobodu gotovo da ne postoje.

profimedia0494483457.jpg
Aleksey Zotov / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Aleksey Zotov / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki milijarder stao je na stranu osnivača kanala Telegram, pa na svojoj mreži konstantno objavljuje apele za njegovo oslobađanje. Između ostalog, već je pokrenuo hešteg "Sloboda za Pavela", odnosno #freepavel. On je takođeprorekao mračnu budućnost nakon hapšenja Durova.

"Zamislite: 2030. godina je i u Evropi vas hapse jer ste lajkovali meme", napisao je Mask

Durov, čije se bogatstvo prema procenama Forbsa (Forbesa) procenjuje na 15,5 milijardi dolara napustio je Rusiju 2014. godine nakon što je odbio zahteve Putinovog režima da ugasi opozicione naloge na platformi VK, ruskoj verziji Fejsbuka, koju je u međuvremenu prodao.

“Radije bih bio slobodan nego primao naređenja od bilo koga”, rekao je Durov američkom novinaru Takeru Karlsonu u aprilu o svom odlasku iz Rusije.

Pozivajući se na predstavnika ruske ambasade u Francuskoj, ruska državna agencija TASS je izvestila da se Durov nije javio ambasadi, ali da ona “aktivno” preduzima “hitne” mere.

Aplikacija za šifrovane poruke Telegram, sa sedištem u Dubaiju, je virtuelno bojno polje Rusije i Ukrajine, koju obe strane koriste kako bi plasirale svoje informacije.

Kurir.rs/financialexpress/Milica CG