OVAKO IZGLEDA NOVO UKRAJINSKO ORUŽJE: "Paljanica" juče prvi put UDARILA na Ruse! Stručnjak otkriva - "Zamagljuju se razlike..."
Foto: X/@Shtirlitz53

OVAKO IZGLEDA NOVO UKRAJINSKO ORUŽJE: "Paljanica" juče prvi put UDARILA na Ruse! Stručnjak otkriva - "Zamagljuju se razlike..."

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je juče da je prvi put u napadu na Ruse upotrebljeno novo oružje, raketa-dron "Paljanica".

O ovom misterioznom projektu nije bilo poznato gotovo ništa, pa čak ni izgled letelice.

Vojni analitičar H. I. Saton, koji se pretežno bavi podmornicama, ali je tokom rata u Ukrajini fokus "prebacio" i na dronove, objavio je kako izgleda "Paljanica" i nešto više detalja o ovom oružju.

- "Zamagljivanje" razlike između bespilotnih letelica i krstarećih projektila se nastavlja. Ukrajina je otkrila svoje najnovije novo strateško oružje, Paljanica. Ovo je više krstareća raketa nego dron - piše on na svom sajtu Covert Shores.

Ime je izabrano zato što je govornicima ruskog jezika često teško da izgovore reč "Paljanica", pa je zato korišćeno kao znak raspoznavanja među Ukrajincima. Paljanica je inače vrsta tradicionalnog hleba.

- Raketa ima cilindrično telo sa jednostavnim kontrolnim površinama. Njegova široka krila su postavljena relativno daleko napred, sa karakterističnim nagnutim završnim pločama. Mlazni motor je verovatno u zadnjem delu trupa, sa usisnikom vazduha ispod - piše Saton.

Saton je pozvao na oprez zato što su na društvenim mrežama širene fotografije i snimci raketa GEM-63 u američkim fabrikama, a predstavljane su kao "Paljanica".

Podsećamo, Volodimir Zelenski je juče rekao da su gađali Ruse ovim novim oružjem, ali nije precizirao gde ni da li su pretrpeli gubitke.

Sudeći po onome što je Zelenski rekao, ovo oružje još nije korišćeno za nanošenje udara na teritoriju Ruske Federacije – trenutno se samo testira.

- Ukrajinski raketni program uključuje klaster koji se zove "Paljanica". Danas je testiran prvi element, raketni dron koji je mnogo brži od naših dalekometnih dronova. I moćniji. To su svi detalji koje danas mogu da vam otkrijem - rekao je juče ukrajinski predsednik.

(Kurir.rs/Covert Shores/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja