Britanski list Tajms objavio je u petak članak u kojem se tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putinsvoju rođaku Anu Civilevu gura na sve više i više pozicije moći u Ministarstvu odbrane, računajući da porodična lojalnost nadmašuje sve druge, a istovremeno dugogodišnji saveznici ruskog lidera ostaju u pozadini, sve više marginalizovani.

Kada su ruski ministar energetike i njegova supruga ovog meseca posetili centar za vojnu obuku u Čečeniji, kako ističe Tajms, čečenski zvaničnici su više pažnje posvetili Ani Civilevoj, jednoj od deset zamenika ruskog ministra odbrane, uprkos tome što je ona daleko nižeg ranga od svog supruga.

profimedia0879595480.jpg
Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia 
foto: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Promocija rođake predsednika Vladimira Putina, koja je prošlog vikenda imenovana za državnog sekretara za vojsku, podstakla je spekulacije da ruski lider možda priprema svoju porodicu za rukovodeće uloge, dok bi neki od njegovih lojalnih saveznika, kao što je kolega iz FSB-a Nikolaj Patrušev, mogli bi da ostanu po strani.

Osim toga, Civileva nije jedini primer da su rođaci najviših zvaničnika postavljeni na više uloge u vladi, ali je jedan od najistaknutijih, kaže Ekaterina Šulman iz Karnegi ruskog Evroazijskog centra u Berlinu.

Talas imenovanja najbližih rođaka u hodnicima moći Kremlja počeo je pre nekoliko godina, kada su sinovi Putinovih saveznika unapređeni na visoke funkcije, zauzimajući mesta kao što su zamenici premijera ili šefovi glavnog revizorskog tela Rusije. U međuvremenu, stara garda je tiho degradirana, uključujući i samog 73-godišnjeg Patruševa, bivšeg šefa FSB-a i predsednika Saveta bezbednosti Rusije, koji je u maju imenovan za savetnika predsednika za brodogradnju, što se zapravo smatra počasnim penzionisanjem.

Udaljavanje od sovjetske doktrine

Poput samog Putina, drugi najviši ruski zvaničnici nerado otkrivaju svoje veze sa novim imenovanim osobama, što izgleda da je ukorenjeno u načinu razmišljanja sovjetskog establišmenta.

- U sovjetskom sistemu, ako ste bili šef, niste mogli da postavite svog sina za šefa tokom svog života, a kamoli na poziciju koja vam je jednaka ili viša od vas – to je bio neprikladan čin - kaže Šulmanova.

x01-epa-evgeny-biyatov--sputnik--kreml.jpg
EPA/Evgeny Biyatov Sputnik 
foto: EPA/Evgeny Biyatov Sputnik

Doduše, sovjetska politička elita se, objašnjava ona, reprodukovala, ali je izvesna boljševička skromnost morala biti javno istaknuta.

- Ono što sada vidimo je prilično drsko u poređenju sa onim što smo videli ranije.

Imenovanje sinova i kćeri najviših zvaničnika na ključne pozicije u vladi moglo bi da ukaže na predstojeću generacijsku tranziciju. Ali to može biti i zbog uočenih rizika u Rusiji jer su vlasnici preduzeća pod sve većim pritiskom tužilaca i sudova, što znači da bi se "javna kancelarija mogla smatrati jedinim bezbednim mestom za decu", rekla je Šulmanova.

Poznato je da se Putin striktno pridržava privatnosti kada je njegova porodica u pitanju jer je, na primer, odbio da potvrdi identitet svoje dve odrasle ćerke kada ga je novinar "pritisnuo" na tu temu 2019. godine. Imenovanje rođaka na položaje moći uz odbijanje da se javno priznaju njihove veze takođe može biti namerna taktika da se izbegne ranjivost.

- To daje Putinu distancu - Putin ne voli da bude u poziciji u kojoj nema izbora - rekao je Sem Grin, profesor ruske politike na Kraljevskom koledžu u Londonu.

- Kada je reč o ljudima koji bi mogli da traže njegovu lojalnost, mislim da on to ne želi da prizna jer ta stvar može postati poluga koju neko može da iskoristi. Ipak, to nije sprečilo dve Putinove ćerke da zauzmu istaknutu ulogu na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu ranije ove godine.

Neke druge promene na vrhu ukazale su na sve veće oslanjanje Putina na ljude koji su blisko povezani sa njim ili njegovim glavnim saveznicima. Ovog meseca, Putinov bivši telohranitelj, Aleksej Djumin, dobio je zadatak da vodi operaciju proterivanja ukrajinskih snaga iz ruske oblasti Kursk.

Djumin, koji je navodno jednom spasao Putina od medveda u blizini planinarskog doma, učestvovao je ovog meseca na sastanku na kome se razgovaralo o krizi u Kursku.

Ne traži naslednika, već zaštitnika

Iako to nije zvanično potvrđeno, o njegovoj novoj ulozi su naveliko izveštavali Telegram kanali i član parlamenta iz Tule, regiona gde je Djumin bio guverner osam godina dok ga Putin nije pozvao u Moskvu u maju.

Putinovi potezi poslednjih godina da promeni ruski ustav i ukloni ograničenja mandata umanjili su očekivanja za naslednika. A napredovanje u hijerarhiji onih koji čitavu svoju karijeru duguju Putinu pokazuje da on jednostavno jača sopstvenu odbranu i bezbednost, smatra Mihail Žigar, ruski novinar koji živi u Berlinu, ali ima široku mrežu kontakata u Kremlju.

- Putin ne planira da prerano ode sa funkcije ili da traži naslednika – upravo zbog toga je vratio svog lojalnog telohranitelja u tim - napisao je na svom blogu ove nedelje.

- Djuminova uloga je da ga zaštiti od bilo kakvih scenarija koji uključuju tranziciju vlasti, kao što ga je nekada štitio od medveda - dodao je on.

Identitet 52-godišnje Civileve prvi put je bio pod lupom kada je njen suprug Sergej Civilev imenovan za guvernera regiona Kemerovo, bogatog ugljem 2018. Lokalni mediji su naveliko izveštavali da je njegova supruga, koja u to vreme nije imala zvaničnu funkciju, često igrala ulogu savetnika na sastancima vlade. Prošlo je nekoliko godina pre nego što je ruski istraživački medij Projekt otkrio da je Civileva ćerka pokojnog Putinovog rođaka. Tinejdžerka koja mnogo liči na Civilevu uočena je na crno-beloj porodičnoj fotografiji, koja prikazuje Putina, njegovu tadašnju suprugu i njegove roditelje na selu krajem 1980-ih. Na pitanje novinara u kakvom je srodstvu sa Putinom, Civileva je jednostavno odgovorila da je Putin "naš predsednik".

vp.jpg
AP Alexander Zemlianichenko 
foto: AP Alexander Zemlianichenko

Ni ona ni ruski lider nisu komentarisali porodične veze. Njen uspon od psihijatra u pokrajinskoj bolnici 1990-ih, počeo je u protekloj deceniji, kada je postala većinski vlasnik unosnog biznisa sa ugljem vrednog stotine miliona dolara. Prošle godine, predsedničkim dekretom, ona je zadužena za novi državni fond za pomoć ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, položaj koji je koristila za pokretanje reklamne kampanje u kojoj je njen rad predstavljala kao rad za "branioce otadžbine", kako ih ona naziva.

Specijalni zadatak

Civileva se u junu pridružila timu Andreja Belousova, relativno nepoznatog tehnokrate iz Kremlja – koji je nedavno zamenio Sergeja Šojgua na mestu ministra odbrane – inače već decenijama čvrstog Putinovog saveznika. Belousov, potpuni autsajder kada je vojska u pitanju, suočava se sa teškim zadatkom da je politički kontroliše i spreči vojskovođe da "trče oko njega", kako objašnjava Grin.

- Potrebni su mu potčinjeni koji su mu politički lojalni. Imenovanje Ane Civeleve moglo bi da uključi neke od ovih kalkulacija.

Blumberg je ove nedelje citirao nekoliko neimenovanih ruskih zvaničnika koji su rekli da je Civileva imala bolji i direktniji pristup predsedniku od mnogih njenih pretpostavljenih. Iako ima manje formalnu ulogu od ministarskog portfelja, Civileva će nadgledati socijalna pitanja vojnog osoblja, uključujući stotine hiljada vojnika koji će se vratiti iz Ukrajine, što će verovatno postati veliki problem u posleratnoj Rusiji.

- To će biti veliki posao kada se rat završi i neko će morati da ga plati i organizuje - kaže Šulman.

- Možda je ideja da Civileva ne krade kao drugi i da ministarstvo ne bude zaglavljeno u bujnoj korupciji kao što je bilo pod Šojguom, što je prilično naivno – naprotiv, ona će biti sigurna u svoj imunitet, šta god da radi - zaključuje Ekaterina Šulman.

(Kurir.rs/Jutarnji list/The Times/Preneo: Đ. M.)