RASTU TENZIJE Kineska obalska straža vodenim topovima blokirali filipinski ribarski brod u Južnom kineskom
Foto: Profimedia

RASTU TENZIJE Kineska obalska straža vodenim topovima blokirali filipinski ribarski brod u Južnom kineskom

Planeta -

Brodovi kineske obalske straže danas su vodenim topovima blokirali filipinski ribarski brod u Južnom kineskom moru gde poslednjih nedelja rastu tenzije između azijskih suseda.

Peking i Manila međusobno se optužuju za napete sukobe na otvorenom moru kod Sabina Šola. Kina i Filipini su u toj oblasti rasporedile brodove obalske straže jer se pribojavaju da bi neka od strana mogla preduzeti korake da zauzme nenaseljeni atol.

Kineska obalska straža saopštila je da je preduzela mere protiv filipinskog broda koji je uplovio u vode u blizini koralnog ostrva Sabina u spornom arhipelagu Spratli, oko kojeg se spore i Vijetnam i Tajvan, i ignorisao upozorenja, što je dovelo do sudara brodova.

Portparol kineske obalske straže Gan Ju rekao je da je filipinski brod plovio prema brodu kineske obalske straže "neprofesionalno" i "opasno", uzrokujući da dva broda sudare.

On je dodao da se na filipinskom brodu nalazili i novinari čija je namera bila da fotografišu incident i "iskrive činjenice".

"Odgovornost je u potpunosti na strani Filipina. Strogo upozoravamo da filipinska strana mora odmah da prekine sa kršenjem pravila i provokacijama, u suprotnom mora snositi sve posledice", rekao je Gan ne precizirajući mere koje je primenila kineska strana.

Radna grupa filipinske vlade saopštila je da je brod Biroa za ribarstvo i vodene resurse, "naišao na agresivne i opasne manevre osam brodova Kine" na njegovom putu do Sabine, zbog čega je njegov motor otkazao.

U saopštenju se navodi da zbog kineskog manevra filipinski brod nije mogao da ribarima obezbedi gorivo, hranu i medicinske potrepštine.

"Filipinska vlada poziva Kinu da zaustavi ove provokativne akcije koje destabilizuju regionalni mir i bezbednost", saopštila je radna grupa.

SAD su izrazile podršku Filipinima i navele da su akcije Kine "nebezbedne, nezakonite i agresivne" i da su "poremetile legalnu filipinsku misiju, ugrožavajući živote".

Najnoviji incident dogodio se nekoliko dana nakon što su se brodovi kineske i filipinske obalske straže sudarili u blizini sporne obale Sabina šola.

Filipinska mornarica koristi vojni brod američke proizvodnje BRP Sijera Madre koji je od 1999. godine nasukan kod ostrva Spratli kao predstražu u arhipelagu.

Arhipelag je deo manilske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), kao što je potvrđeno 2016. presudom Stalnog arbitražnog suda u Den Hagu koju je Peking, međutim, uvek ignoše.

Kina, koja Spratli smatra delom svoje teritorije, često koristi svoju obalnu stražu za uklanjanje, često uz upotrebu vodenih topova, filipinskih brodova poslanih iz Manile u misiju opskrbe vojsku stacioniranu u brodu BRP Sijera Madre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja