VLASNIK TELEGRAMA OSTAJE U ZATVORU: Francuska produžila pritvor Pavelu Durovu do 96 sati, nakon toga sledi konačna odluka
Foto: Aleksey Zotov / Alamy / Alamy / Profimedia

VLASNIK TELEGRAMA OSTAJE U ZATVORU: Francuska produžila pritvor Pavelu Durovu do 96 sati, nakon toga sledi konačna odluka

Planeta -

Vlasnik Telegrama Pavel Durov ostaje u zatvoru do daljeg!

"Francuska je produžila pritvor šefu Telegrama Pavelu Durovu", objavio je Politiko na svom nalogu na mreži X.

Francuski pravosudni organi produžili su pritvor osnivaču Telegrama, rođenom u Rusiji, Pavelu Durovu, nakon hapšenja na pariskom aerodromu zbog navodnih prekršaja u vezi sa aplikacijom za razmenu poruka.

Ovaj početni period zadržavanja radi ispitivanja može trajati najviše 96 sati.

"Kada se ova faza pritvora završi, sudija može odlučiti da ga oslobodi ili podnese tužbu i odredi dalji pritvor", navodi Gardijan.

"DOSTA JE BILO NEKAŽNJAVANJA TELEGRAMA"

Francuski istražitelji izdali su nalog za hapšenje Durova u okviru istrage o optužbama za prevaru, trgovinu drogom, organizovani kriminal, promovisanje terorizma i maltretiranje putem interneta. Durov je optužen da nije preduzeo mere za suzbijanje kriminalne upotrebe svoje platforme i zaustavljen je nakon što je u subotu uveče svojim privatnim avionom stigao u Pariz iz Bakua.

„Dosta je bilo nekažnjavanja Telegrama“, rekao je jedan istražitelj koji je izrazio iznenađenje što je Durov odleteo u Pariz znajući da je tražen.

Pavel Durov
foto: Instagram/durov

Njegovo hapšenje na aerodromu Le Burže u blizini Pariza bila je udarna vest u svim medijima, a svakako potpuni preokret u karijeri jedne od najuticajnijih svetskih tehnoloških ikona.

Telegram se oglasio sinoć ističući u saopštenju da se "pridržava zakona EU, uključujući Zakon o digitalnim uslugama"

"Generalni direktor Telegrama Pavel Durov nema šta da krije i često putuje po Evropi. Apsurdno je tvrditi da je platforma ili njen vlasnik odgovoran za zloupotrebu te platforme. Čekamo brzo rešenje ove situacije”, poručeno je iz Telegrama.

Sa Durovim prilikom hapšenja bila je i Julija Vavilola (24), koja kao i on živi u Dubaiju i sebe naziva gejmerom i kriptoinvestitorom.

Julia Vavilova, Pavel Durov
foto: Printscreen

Durov je napustio Rusiju 2014. nakon što je odbio da se povinuje zahtevima Kremlja da ugasi opozicione grupe na društvenoj mreži VKontakte koju je osnovao kada je imao 22 godine. Napustio je VKontakte nakon spora sa vlasnicima povezanim sa Kremljom i fokusirao se na Telegram, aplikaciju koju je osnovao sa svojim bratom Nikolajem 2013. godine.

MALI PRITISAK EMIRATA NA TELEGRAM

U početku, Telegram je bio sličan drugim aplikacijama za razmenu poruka, ali je vremenom postao više društvena mreža sama po sebi. Pored komunikacije jedan na jedan, korisnici mogu da se pridruže grupama od do 200.000 ljudi i kreiraju „kanale“ za emitovanje koje drugi mogu da prate i ostavljaju komentare.

Sa 950 miliona aktivnih korisnika mesečno, Telegram je postao glavni izvor informacija – i dezinformacija – o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Durov živi u Dubaiju, gde je sedište Telegrama, i ima državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Nedavno je rekao da je pokušao da se nastani u Berlinu, Londonu, Singapuru i San Francisku pre nego što je izabrao Dubai, koji je pohvalio zbog poslovnog okruženja i „neutralnosti“.

Telegram se u UAE suočava sa malim pritiskom da moderira svoj sadržaj, dok zapadne vlade pokušavaju da suzbiju govor mržnje, dezinformacije, deljenje slika zlostavljanja dece i drugog nezakonitog sadržaja.

Kurir.rs/Politico X/The Guardian/Milica CG

Bonus video:

02:03

Koliko su maloletnici bezbedni na Internetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track