"RUSIJA NAS NAPALA SA 100 PROJEKTILA I 100 DRONOVA": Zelenski se oglasio o napadu na Kijev, zahteva pomoć zapadnih saveznika
Foto: EPA/PEPE TORRES, Not supplied / WillWest News / Profimedia, Andreas Stroh / Zuma Press / Profimedia

"RUSIJA NAS NAPALA SA 100 PROJEKTILA I 100 DRONOVA": Zelenski se oglasio o napadu na Kijev, zahteva pomoć zapadnih saveznika

Planeta -

U jutrošnjem napadu na Kijev, Rusi su koristili preko 100 projektila i oko 100 dronova, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i pozvao zapadne saveznike da obezbede resurse protivvazdušne odbrane.

"Trenutno su širom zemlje u toku napori da se otklone posledice ruskog udara. Ovo je bio jedan od najvećih napada, kombinovani udar, koji je uključivao preko stotinu projektila raznih tipova i oko stotinu „šahida“. Kao i većina ruskih napada ranije, i ovaj je bio podjednako podmukao, ciljajući na kritičnu civilnu infrastrukturu. Energetski sektor je pretrpeo značajnu štetu, ali u svim oblastima pogođenim nestankom struje, radovi na obnovi već su u toku", rekao je Zelenski.

Zelenski, Volodimir Zelenski
foto: Printscreen X

"Od ključnog je značaja da naši partneri ispoštuju obaveze koje smo zajedno preuzeli, posebno u pogledu sistema protivvazdušne odbrane, projektila. I pored toga, moramo se konačno ujediniti u našim naporima da oborimo ruske rakete i dronove. Danas su njihove mete bile u Volinskoj, Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj, Vinickoj, Hmeljničkoj i Ternopoljskoj oblasti. Širom Ukrajine, mogli bismo da učinimo mnogo više da zaštitimo živote kada bi avijacija naših evropskih suseda delovala zajedno sa našim F-16 i sistemima protivvazdušne odbrane. Ako se takvo jedinstvo pokazalo efikasnim na Bliskom istoku, ono mora da funkcioniše i u Evropi. Život svuda ima istu vrednost", poručio je ukrajinski predsednik u obraćanju.

Kijev, napad na Kijev, Ukrajina
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

"Putin može delovati samo u granicama koje mu svet postavlja. Slabost i neadekvatni odgovori podstiču teror. Svaki lider, svaki naš partner, zna koje su odlučne akcije potrebne da se ovaj rat pravedno okonča. Ukrajina ne može biti ograničena u svojim dalekometnim sposobnostima kada se teroristi ne suočavaju sa takvim ograničenjima. Našim braniocima ne može se ograničiti oružje kada Rusija rasporedi ceo svoj arsenal, uključujući „šahide“ i balističke rakete iz Severne Koreje. Amerika, Britanija, Francuska i drugi naši partneri imaju moć da nam pomognu da zaustavimo ovaj teror. Sada je vreme za odlučnu akciju", apelovao je Zelenski.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova takođe želi da saveznici njegove zemlje pomognu u obaranju ruskih bespilotnih letelica i projektila koji se približavaju njihovom vazdušnom prostoru.

Moskva je jutros gađala 15 regiona Ukrajine, uključujući Kijev, gde su se ljudi sklonili u podzemne stanice metroa nakon što su se čule eksplozije. Zelenski je u postu na Telegramu rekao da je „velika šteta u energetskom sektoru“.

Kremlj je u međuvremenu saopštio napadi jesu bili usmereni na energetsku infrastrukturu koja je od vitalnog značaja za ratne napore Ukrajine. Takođe se navodi da je svaka perspektiva pregovora o prekidu vatre sa Kijevom "izgubila na važnosti" i upozorava se na dalji odgovor na upad u Kursk.

Kurir.rs/Sky News/Milica CG

Bonus video:

00:05

Zelenski došao na sastanak sa svim liderima 1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track