"UKRAJINCI IZVRŠILI ELEKTRONSKI NAPAD NA NADZORNE SISTEME!" Đurić tvrdi: Oslepeli ruske snage, imali su dobro planiran upad
Foto: AP Efrem Lukatsky, Shutterstock

kurir televizija

"UKRAJINCI IZVRŠILI ELEKTRONSKI NAPAD NA NADZORNE SISTEME!" Đurić tvrdi: Oslepeli ruske snage, imali su dobro planiran upad

Planeta -

Rat u Ukrajini traje već 915 dana, a poslednji događaji na ratištu ukazuju na sve veće tenzije i nepredvidive poteze obe strane. Jutrošnji napadi Moskve, koji su obuhvatili čak 15 regiona Ukrajine, uključujući Kijev, smatraju se jednim od najintenzivnijih napada do sada, sa preko 100 projektila i dronova usmerenih ka različitim ciljevima. Ovaj događaj dodatno je zakomplikovao već složenu situaciju na ratištu, gde su ofanzive i kontraofanzive postale svakodnevica.

15:43

UKRAJINCI IZVRŠILI ELEKTRONSKI NAPAD NA NADZORNE SISTEME! Đurić tvrdi: Oslepeli ruske snage, imali su dobro planiran upad

Gosti emisije "Usijanje" bili su Srba O. Filipović, politički analitičar, Ljubomir Đurić, potpredsednik Centra za nacionalnu politiku, i Saša Gajović, novinar. Oni su u svojem gostovanju ponudili svoje analize i stavove o trenutnim događajima na ukrajinskom frontu.

Ljubomir Đurić smatra da je ukrajinski upad u Kursk oblast rezultat dobro planirane operacije, a ne impulsivne odluke.

- Pre svega, mislim da ovo nije neka akcija koja je odlučena u trenutku. Ovo je nešto što je svakako moralo da bude planirano - rekao je Đurić, dodajući da su Ukrajinci pre napada izvršili veliki elektronski napad na ruske sisteme nadzora, čime su praktično oslepili ruske snage na granici.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Đurić je naglasio da ovaj napad nije samo vojni uspeh za Ukrajinu, već i psihološka pobeda, koja je podigla moral ukrajinskih vojnika i pokazala sposobnost Ukrajine za ofanzivne akcije.

- Mislim da je vrlo bitno na tom međunarodnom planu gde je nekako i tim zapadnim zemljama koje pomažu Ukrajinu pokazano da je Ukrajina sposobna za neku ofanzivnu akciju i još uvek za poprilično uspešnu ofanzivnu akciju -dodao je.

Srba O. Filipović se osvrnuo na jutrošnje napade Rusije, koje su mnogi analitičari opisali kao odmazdu za ukrajinski upad u Kursk oblast.

- Pogođeno je mnogo oblasti, Odesa, Zaporožje, Kijev, Harkov i gađene su te kritične infrastrukturne tačke od kojih zavisi funkcionisanje armije Ukrajine - rekao je Filipović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Filipović je naglasio da ovi napadi imaju za cilj ne samo vojnu, već i psihološku dominaciju nad ukrajinskim narodom.

- Dakle, ovo je međunarodno priznate granice Ruske federacije. I to je, rekao bih, jedan pokazatelj da je razbijen mit o nepovredivosti i nepobedivosti Ruske vojske - istakao je Filipović, dodajući da je cilj ovakvih akcija stvaranje pritiska na ukrajinsko stanovništvo i eventualna politička destabilizacija Kijeva.

Saša Gajović je istakao da će završetak ovog rata verovatno zavisiti od ishoda američkih izbora.

- Jedno je sasvim izvesno i to mogu da potpišem. Ovaj rat ili oružani sukob između Ruske federacije i Ukrajine neće biti završen pre izbora u Americi - rekao je Gajović, ukazujući na to da će politička dinamika u SAD-u imati značajan uticaj na dalji tok sukoba.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Gajović je takođe naglasio da je trenutna vojna situacija veoma fluidna i da su predviđanja teška, ali da će se promena u globalnoj areni desiti nakon američkih izbora, što će verovatno uticati na ukrajinski front.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track